Kako je mogoče, da je do dogovora prišlo v slabem tednu dni od prvega sestanka Urbanije z novim direktorjem Kaduncem?

Matej Simič Matej Simič
09.11.2021 12:51

Slovenska tiskovna agencija (STA) in urad vlade za komuniciranje (Ukom) sta včeraj podpisala pogodbo v višini 2,028 milijona evrov. Potrebno je bilo sklepanje "določenih kompromisov", izzivi in prepreke za financiranje v prihodnjem letu (še) ostajajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Kadunc in bivši prvi mož Ukoma Uroš Urbanija, ko sta podpisala pogodbo o sofinanciranju STA. Urbanija je zdaj kandidat Graha Whatmougha za direktorja TV Slovenija.  
Vlada RS

Po skoraj letu nefinanciranja javne službe STA s strani države sta v. d. direktorja STA Igor Kadunc in direktor Ukoma Uroš Urbanija včeraj dosegla začasen dogovor in podpisala pogodbo za financiranje do konca tega koledarskega leta v višini 2,028 milijona evrov. 

Uporabniki družbenih omrežij so večkrat postavili vprašanje, kako je mogoče, da je do dogovora prišlo v slabem tednu od prvega sestanka Urbanije z novim v. d. direktorjem Kaduncem, če skupnega jezika s prejšnjim vodstvom agencije ni bilo mogoče najti od začetka leta.

"Pristali smo na določene kompromise," da bi se izognili stečaju, je na novinarski konferenci pojasnil Kadunc in opozoril, da podpisana pogodba ni enaka predlagani pred enim tednom. V njej, denimo, ni avansa. Podobno kot predvideva za STA sporna vladna uredba iz junija letos, je tudi v pogodbi po Kadunčevih besedah opredeljeno plačevanje glede na število objavljenih povzetkov novic. "Kvalitetno novinarstvo se ne more šteti po številu povzetkov. Naloga STA pa je, da opravlja kvalitetno delo," je bil jasen direktor. Kot je bilo razbrati iz njegovega nastopa, taka opredelitev dolgoročno ni optimalna. Želi si, "da se to v bodoče uredi, če je treba tudi s spremembo zakona".

Določila uredbe za STA ostajajo sporna. Tako agencija ne bo odstopila od sodnega izpodbijanja uredbe, je danes pojasnil Kadunc in dodal, da bo sodišče odločilo, ali so argumenti za izpodbijanje dovolj močni, da se posamezna določila iz uredbe bodisi umaknejo bodisi spremenijo.

Fotografije: Javna služba ali tržna dejavnost?

Kamen spotike še naprej ostaja interpretacija zakonske dikcije glede objavljana servisnih fotografij. Zakon o STA objavo fotografij obravnava v okviru javne službe, ki jo financira država, in ne kot tržno dejavnost. Od začetka veljavnosti zakona leta 2011 je agencija svojim naročnikom fotografije prodajala, po trenutnem tolmačenju Ukoma pa jih več ne bi smela, saj so te že financirane iz javnih sredstev. S takim načinom plačevanja se Kadunc ne strinja, saj je trg premajhen, izpad prihodkov pa prevelik – manko ocenjuje na okrog 300 tisoč evrov. Rešitve za izpad dohodkov zaradi financiranja fotografij v okviru javne službe še ni na vidiku. Kadunc je ocenil, da bi bila pogodba s trenutnimi določili zadovoljiva tudi za prihodnje leto, če bi našli način, ki bi nadomestil izpad teh prihodkov.

"V podpis pogodbe nisem bil prisiljen. Ocenil sem, da je besedilo pogodbe tako, da ga lahko podpišem," je dejal Kadunc in poudaril, da pogodba stanja glede na škodljive določbe uredbe ni poslabšala in ne poboljšala. Dodal je, da je finančna kriza STA oškodovala predvsem na kadrovskem področju – v letošnjem letu je agencijo zapustilo 15 zaposlenih –, ki ga je treba nemudoma okrepiti. 

Kot je še dejal, je Ukom včeraj izplačal nadomestilo za avgusta opravljeno delo v višini nekaj manj kot 150 tisoč evrov. STA je sicer za avgust zahtevala 169 tisočakov.

Robert Balen

DNS: "Upamo, da je agonija končana"

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so ob podpisu pogodbe izrazili upanje, da je agonija končana. "Ne glede na to ne moremo posebej slaviti, da se je vlada po 312 dneh izčrpavanja agencije končno odločila spoštovati zakonodajo in STA plačati opravljanje javne službe," so včeraj zapisali v sporočilu za javnost in spomnili, da se je Ukom za to potezo odločil tik pred odločitvijo sodišča v tožbi STA za zapadle terjatve do države in se tako izognil nedvoumni presoji, ali je bila prekinitev financiranja (ne)upravičena in (ne)zakonita.

Pri DNS dogovor spremljajo z veliko zadržanostjo in previdnostjo. Zanje nesprejemljivo je, da bi določila pogodbe drastično posegala v način vrednotenja in financiranja. "Prav tako financiranje po novo podpisani pogodbi ne sme biti pogojevano z mesečnim nadzorom Ukoma nad opravljanjem javne službe, ki ga zakon o STA ne predvideva. Takšen nadzor lahko pomeni grožnjo uredniški neodvisnosti STA," so še zapisali. Opozarjajo, da je lahko podlaga za pogodbo le zakon in ne uredba.

V društvu so v začetku meseca zagnali drugi krog kampanje #zaobSTAnek, v katerem se je skupaj z donacijami, nakazanimi na TRR društva od julija do oktobra nabralo že več kot 100.000 evrov za pomoč STA. Ob upoštevanju zneska majske kampanje so pri DNS skupno zbrali že skoraj 375 tisoč evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.