Jože Tanko prekinil sejo o interpelaciji ministra Simonitija: Kolega Nemec, glede normalnosti bova enkrat razčistila ...

M.R.
24.03.2021 20:37
V državnem zboru je bila malo pred 19.30 izredno za 15 minut prekinjena seja, na kateri so poslanci razpravljali o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija. A prekinitev je trajala precej dlje, saj je bilo pred prekinitvijo precej vroče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podpredsednik državnega zbora Jože Tanko je član vladajoče stranke SDS, katere član je tudi interpelirani minister za kulturo Vasko Simoniti.
Robert Balen

V razpravi je poslanka LMŠ Tina Heferle med drugim ministru očitala, da so bili pri odločanju o prošnjah za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi in njihovih zahtevah za plačilo prispevka kršeni zakoni. Minister Vasko Simoniti ji je nato odgovoril, sama pa je zahtevala repliko in spet dobila besedo. 

"Ja gospod minister verjetno me niste prav dobro razumeli, ko sem govorila o obrazložitvah oziroma o tej konkretni obrazložitvi. Dolžina ali pa obseg obrazložitve ni isto kot vsebinska obrazložitev. Lahko je obrazložitev zelo kratka, ampak je vsebinska, vaša pa še to ni bila. O tem sem govorila, ko vam je upravno sodišče raztrgalo vašo odločbo, ki to ni bila. Ker vendarle vas zavezuje zakon o upravnem postopku, vas zavezuje zakon o uresničevanju javnega interesa," je povedala poslanka.

Nato se je oglasil podpredsednik državnega zbora Jože Tanko (SDS), ki je bil v vlogi predsedujočega seji. "Kolegica replika," jo je prekinil.

"Gospod podpredsednik utemeljujem, kar sem govorila v razpravi. Prosim, če me ne motite," mu je odgovorila Tina Heferle, ki je sicer tudi sama podpredsednica državnega zbora. Želela je nadaljevati svojo repliko, Tanko pa je dejal: "Minister vas je razumel, saj saj vam je povedal." Poslanki je razložil, da je replika namenjena razlagi, če ne bi bila razumljena s strani ministra. Ona je vztrajala, da res ni bila razumljena.

Nato se je oglasil poslanec SD Matjaž Nemec. Njegove besede niso bile razumljive, saj ni imel besede, zato tudi njegov mikrofon ni bil vklopljen. Tanko mu je dal prvi opomin, takoj zatem pa še drugega.

"Glejte, kar zadeva repliko. Najbrž sami dobro veste, kaj je replika. Saj minister vas je razumel. V razpravi je je povedal, ne. Ne se tukaj hecat. No glejte," je dejal Tanko. Nato je dal besedo za postopkovni predlog poslanki Levice Violeti Tomić.

"Hvala predsedujoči, ker očitno niste sposobni nepristransko vodite te seje," je uspela povedati poslanka, Tanko pa ji je izklopil mikrofon in izrekel opomin. Povedal ji je, da njen postopkovni predlog ni bil skladen s poslovnikom državnega zbora.

Nato je dal postopkovni predlog poslancu LMŠ Niku Prebilu. "Predsednik, hvala lepa," je uspel izreči poslanec, nato pa je Tanko spet urgiral in odredil odstranitev Matjaža Nemca s seje. Ker ni želel zapustiti dvorane, je Tanko odredil 15-minutno prekinitev seje.

Med prekinitvijo je Tanko govoril z vklopljenim mikrofonom: "Kolega Nemec, glede normalnosti bova enkrat razčistila, ne. Vi niste tisti, ki to ugotavljata. Žal. In si ne dovolim, da na tak način postopate in tukaj intervenirate v državnem zboru. Glejte, žal tako je," je dejal. Nato se je oglasil poslanec SD Marko Koprivc, ki je predlagal, da se pokliče predsednika DZ, "ker to ni več normalno, kar se dogaja tukaj," je dejal. "Seja je prekinjena, nimaš besede," pa mu je z vklopljenim mikrofonom odgovoril Tanko.

Seja se je nadaljevala ob 21. uri. Med prekinitvijo je pri predsedniku DZ Igorju Zorčiču potekal posvet. V nadaljevanju seje jo je vodil tretji podpredsednik Branko Simonovič (DeSUS), ki je dal besedo poslancu SDS Bojanu Podkrajšku. V dvorani je bil tudi poslanec Nemec. Ob 22. uri je Simonovič končal sejo in jo bodo poslanci nadaljevali v četrtek dopoldne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta