Kacin: Istra in Kvarner v zelenem, ostale županije ob Jadranu rumene

STA, A.L.
13.07.2020 12:30

Istrska in primorsko-goranska županija sta trenutno glede na število okuženih z novim koronavirusom varni, sta v zelenem, preostali del Jadrana pa je v rumenem območju, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Predstavil je graf o številu okuženih v posameznih hrvaških županijah, iz katerega izhaja, da so v Istri v zadnjih 14 dneh zabeležili 1,92 okuženega na 100.000 prebivalcev, v primorsko-goranski županiji, ki obsega tudi območje Kvarnerja, pa 5,28 okuženega na 100.000 ljudi.
Omenjeni županiji sta torej glede na merilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje v zelenem območju, saj je število okužb pod deset na 100.000 prebivalcev.
Ostale hrvaške županije ob Jadranu pa so trenutno v rumenem območju, je pojasnil Kacin. Tri županije - brodsko-posavska, osiješko-baranjska in požeško-slavonska - pa so v rdečem območju, saj je število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih preseglo 40. Blizu te meje je tudi mesto Zagreb s 36,5 okuženega na 100.000 prebivalcev.

Na Hrvaškem v nedeljo zabeležili 50 novo okuženih s koronavirusom

Celotna Hrvaška je sicer 4. julija izpadla s slovenskega seznama zelenih držav, ki so varne glede covida-19, in je zdaj med rumenimi državami.
Na Hrvaškem so v nedeljo zabeležili 50 novo okuženih s koronavirusom, medtem ko jih je bilo v soboto rekordnih 140. Zaradi hitrega širjenja virusa so od danes povsod na Hrvaškem v nakupovalnih centrih in trgovinah obvezne zaščitne maske tudi za obiskovalce. Nošenje mask je obvezno tudi za vse zaposlene v gostinskih lokalih.
Poleg tega je Hrvaška konec tedna tudi poostrila ukrepe za vstop v državo za določene kategorije potnikov iz tretjih držav, med njimi BiH in Srbije, ki morajo po prihodu v obvezno 14-dnevno samoizolacijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta