Kadrovske menjave v policiji: Ob položaje zaradi zaposlitve tolmača

Elizabeta Planinšič
17.05.2021 07:00
V policiji že zaposleni, a odpuščeni tolmač za albanski jezik želi nazaj v policijo. Negativna varnostna ocena pa vnaša spore v vodstvo policije
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anton Olaj je zamenjal dosedanjega vodjo službe generalnega direktorja policije, zamenjan pa naj bi bil kmalu še vodja sektorja za notranje preiskave in integriteto. 
Žiga Živulovič Jr.

Sredi minulega tedna so na spletni strani policije objavili: "V službi generalnega direktorja policije je danes prišlo do kadrovskih sprememb. Dosedanji vodja službe mag. Robert Ferenc je prevzel nove odgovorne zadolžitve na drugem delovnem mestu znotraj vodstva policije, kamor je bil premeščen zaradi organizacijskih potreb. Do imenovanja novega vodje bo funkcijo vodenja te službe po pooblastilu generalnega direktorja policije opravljal mag. Danilo Jamer, sicer policijski svetnik v vodstvu službe generalnega direktorja policije."

Odpuščen zaradi šikaniranja

Da je v ozadju tega zapisa nesoglasje med generalnim direktorjem policije dr. Antonom Olajem in Ferencem, je prvi poročal Dnevnik. Nesoglasje naj bi izviralo iz želje vodstva policije po zaposlitvi Škelzena Bajramija, tolmača za albanski jezik. Ta je v preteklosti že bil zaposlen v policiji, točneje v sektorju za posebne naloge Uprave kriminalistične policije. Maja 2016 pa je dobil izredno odpoved delovnega razmerja zaradi šikaniranja. Tri sodelavke so ga obtožile tudi spolnega nadlegovanja, a to ni bilo dokazano - ne v postopku na delovnem sodišču, pa tudi kasneje v kazenskem postopku ne. Je pa delovno sodišče v ravnanju Bajramija, ki je na delovnem mestu natisnil obvestilo o javni dražbi v zasebni zadevi ene od sodelavk, prepoznalo delovno kršitev. Tudi sam Bajrami je na delovnem sodišču dejal, da je to storil, da bi se sodelavka zamislila nad svojim početjem - po njegovi izpovedi je namreč vpogledovala v njegove prevode, ki pa so imeli stopnjo tajnosti. Ženska je bila sicer prepričana, da je bilo to dejanje opozorilo zanjo, ker ga je obtožila spolnega nadlegovanja. Delovno sodišče je v dejanju Bajramija prepoznalo znake šikaniranja in menilo, da je bila zato odpoved Bajramiju upravičena. Bajrami se je na to sodbo pritožil, a na višjem sodišču ni uspel.

Potem ko je vodenje Uprave kriminalistične policije prevzel Vojko Urbas, to se je zgodilo hitro po tem, ko je oblast prevzela vlada Janeza Janše, je Bajrami znova zaprosil za zaposlitev v policiji. Urbas je bil namreč Bajramijev šef, preden je bil ta odpuščen. Tudi na Urbasa so leteli očitki o šikaniranju, a v postopkih se to kasneje ni izkazalo kot utemeljeno. Bajrami je prvič - brez razpisa - zaprosil za službo že spomladi 2020, a se je postopek zato, ker je dobil negativno oceno v postopku varnostnega preverjanja, zaključil brez zaposlitve. V postopku varnostnega preverjanja se sicer preverijo morebitni varnostni zadržki za zaposlitev v policiji.

Premeščen tudi Praznik?

Kot smo izvedeli neuradno, je Bajrami pred časom znova zaprosil za službo v policiji, ta postopek je trenutno še odprt. A naši sogovorniki blizu vrha policije zatrjujejo, da si tako Urbas kot Olaj želita, da bi sedaj bila podana pozitivna ocena varnostnega tveganja. Zato naj bi se na Ferenca zelo pritiskalo, zdaj pa naj bi bil zamenjan, ker se ni želel ukloniti pritiskom. V prihodnjih dneh naj bi bil po neuradnih podatkih premeščen tudi Boris Praznik, vodja sektorja za notranje preiskave in integriteto, in sicer v urad za informatiko in telekomunikacije. Tudi njegova premestitev naj bi bila posledica nasprotovanja zaposlitvi Bajramija.

​Nekateri zaposleni v policiji ob tem opozarjajo tudi, da je konec lanskega leta z mesta vodje sektorja za notranje preiskave in integriteto odstopil Franc Pavlin, kar je bil šok za marsikoga znotraj policije. Da je odšel prav zato, ker se je pritiskalo nanj, potem ko je Bajrami dobil s strani sektorja za notranje preiskave in integriteto negativno oceno, so prepričani sogovorniki. Na vprašanje, zakaj je tako pomembna zaposlitev Bajramija, nihče ne zna natančno odgovoriti, pojasnjujejo zgolj, da gre za prevode iz albanskega jezika v mednarodnih preiskavah in za strogo tajne podatke.

​Na policiji vztrajajo, da gre pri zamenjavi Ferenca za menjavo iz organizacijskih potreb, kaj več pa ne pojasnjujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta