Kaj je razlog, da je Avstrija znova podaljšala nadzor na meji s Slovenijo?

STA, A.L.
12.11.2021 11:25

Avstrija je znova podaljšala nadzor na meji s Slovenijo, ki ga je uvedla leta 2015 na vrhuncu takratne begunske krize. Nadzor na meji se je iztekel 11. novembra. Avstrijske oblasti so ga znova podaljšale do 11. maja prihodnje leto, so v četrtek potrdili na avstrijskem notranjem ministrstvu za avstrijsko tiskovno agencijo APA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Igor Napast

Nadzor na meji je Avstrija poleg Slovenije podaljšala tudi za Madžarsko. Kot razlog na Dunaju navajajo sekundarne migracije, kar so gibanja migrantov iz ene članice EU v drugo, razmere na zunanjih mejah Evropske unije ter nevarnost terorizma in organiziranega kriminala.

Po napovedih naj bi se za podaljšanje nadzora na meji odločili tudi v Nemčiji, na Švedskem, Danskem in v Franciji, še navaja APA.

Evropska komisija sicer zahteva odpravo nadzora znotraj schengenskega območja, saj je ta v nasprotju z načelom prostega pretoka ljudi znotraj območja. Države sicer uvedbo nadzora na meji deloma utemeljujejo z begunsko krizo in nevarnostjo terorizma, tako da Bruselj nima podlage, da bi kakorkoli ukrepal. Države v teh primerih Evropsko komisijo seznanijo z nadzorom na meji, ki mu Evropska komisija ne more oporekati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta