Kaj počne medijski inšpektorat, medtem ko nastajajo Janši naklonjeni portali?

Matej Simič
20.07.2021 05:56
Prva prijava zoper spletno mesto Nacionalne tiskovne agencije pred petimi meseci še ni dobila epiloga, medtem pa so vzniknili še trije portali – Informer.si, Telegraf.si in Politico.si –, ki razširjajo vsebine v podporo vladi Janeza Janše.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medijski inšpektorat prijav ne obravnava prednostno.
Arhiv Večera

Po zakonu o medijih mora izdajatelj "pred začetkom izvajanja dejavnosti priglasiti medij pri pristojnem ministrstvu, zaradi vpisa v razvid". Vendar tega izdajatelju za nobenega od portalov, ki jim urednikuje Aleš Ernecl, v času od začetka delovanja do danes še ni uspelo storiti.

Inšpektorat za kulturo in medije je zato na podlagi prijave 23. februarja letos uvedel inšpekcijski postopek zoper NTA. Na podlagi naših novinarskih vprašanj so pri ministrstvu aprila uvedli še inšpekcijski postopek zoper Informer.si, junija postopek zoper Telegraf.si in sredi julija letos postopek zoper Politico.si.

V skoraj petih mesecih od uvedbe prvega postopka inšpektoratu ni uspelo rešiti nobene od navedenih zadev. Pojasnili so, da je čas trajanja postopkov težko določiti in da lahko trajajo od dva meseca do celo več kot dve leti. V obravnavi je zdaj zgolj prijava zoper NTA, preostale prijave pa ne, so še sporočili. Do konca leta imajo inšpektorji namreč kot prioriteto dela nadzor nad izvajanjem določb zakona o nalezljivih boleznih, so pojasnili.

Medsebojno povzemanje novic

V začetku aprila smo v Večeru poročali, da je odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije Ernecl za svoj portal dejal, da je “fašistični”. Nekaj dni kasneje je pojasnil, da je besede izrekel kot sarkazem. Na spletnem mestu se večinsko pojavljajo do aktualne oblasti prijazne in nekritične novice. Ernecl je kot odgovorni urednik podpisan še v kolofonu spletnega portala Informer.si – podobnoimenskega portala srbskemu Informer.rs, za katerega je znano, da podpira oblast srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Ni pa to edini portal, za katerega ime je Ernecl navdih dobil od Srbov. Domena Telegraf.si – ki je ime dobila po srbskem Telegraf.rs – je po podatkih spletnega orodja register.si nastala 28. februarja. Tudi tukaj objavljajo vsebinsko podobne novice kot na prej omenjenih portalih.

A zgodba se tukaj še ne konča. Po podatkih registra.si je 17. marca nastal še portal Politico.si, ki mu glede na navedbe v kolofonu prav tako urednikuje Ernecl. Tudi to spletno mesto je ime dobilo od svetovno znanega medija Politico.eu, ki poroča o političnem dogajanju v Evropski uniji. V kategoriji splošni pogoji na slovenskem portalu pa piše: “Novice prevzemamo iz naslednjih portalov: moja-dolenjska.si,demokracija.si, nova24tv.si, e-maribor.si, siol.net, vfokusu.si, NTA."

"Ta domena ima ceno"

Konglomeratu zadnjih treh omenjenih portalov je po podatkih registra.si skupen še nosilec njihovih domen, ki je želel ostati anonimen. Aprila pa je v pogovoru za Večer dejal: "Ime Informer smo dali, ker nekaj pomeni, je dobro ime, zvočno. In ta domena ima ceno." Takrat je zatrdil, da je v njegovem interesu zgolj ustvarjanje dobička, vsakršne povezave s tujimi podobnoimenskimi mediji pa je zanikal.

Ernecl na novinarska vprašanja glede vpisa v razvid medijev in inšpekcijskih postopkov ni želel odgovoriti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta