Kaj poslance SMC najbolj odvrača od tega, da bi Karlu Erjavcu zagotovili svoj glas?

Žana Vertačnik
14.01.2021 14:43
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Pred napovedanim vlaganjem konstruktivne nezaupnice partnerji Koalicije ustavnega loka (KUL) molčijo, neuradno pa je slišati zagotovila, da jutri na mizi vendarle bo 43 poslanskih podpisov. Še pred tem naj bi se jutri sestala poslanska četverica DeSUS in predsednik stranke Karl Erjavec. Spomnimo namreč, da je mandatarski kandidat KUL prejel podpise vseh poslancev SD, SAB, LMŠ in Levice, ne pa še tudi vseh svojih. Po pojasnilih poslanca Branka Simonoviča jih tudi ne bo, dokler ne dobijo vpogleda v celotno besedilo konstruktivne nezaupnice KUL. Tudi po tem bi lahko Simonovič zaprosil za dodatna pojasnila, nam je povedal poslanec in dodal, da je vlaganje nezaupnice preveč pomembno, da bi se o podpori odločal zgolj na podlagi izseka dokumenta, ki ga je doslej prejel v branje.

Tajno glasovanje, na katerem bi morali v KUL zbrati vsaj 46 glasov, da bi zamenjali vlado Janeza Janše, bi po pričakovanjih sicer lahko izpeljali v sredo. Največ oči bo takrat uprtih v SMC, ki jih v KUL vabijo, da se jim pridružijo, čeprav jih sklepi sveta stranke SMC zavezujejo k nasprotnemu. V teh dneh naj bi si po naših informacijah Erjavec na neformalnih srečanjih z vidnejšimi predstavniki SMC še vedno skušal pridobiti njihovo zaupanje. Ti pa si, nam neuradno razlagajo naši sogovorniki, med drugim ne znajo predstavljati, kako bi Erjavec lahko uspešno in kredibilno vodil vlado tolikih partneric, ko pa ima tako velike težave že zdaj, zgolj pri pridobivanju podpisov lastnih poslancev. V SMC naj bi sicer Erjavec še vedno najmočneje stavil na Igorja ZorčičaJanjo Sluga in Branislava Rajića. Tudi če bi se trojica naposled odločila podpreti Erjavca, pa to še ne bo dovolj, spomnimo namreč, da v SAB ne bodo zagotovili pet, ampak zaradi bolniško odsotnega Franca Kramarja le štiri poslanske glasove. 

Je pa predsednik vlade Janez Janša včeraj za Radio Ognjišče nekoliko presenetljivo ocenil, da možnost, da bo konstruktivna nezaupnica izglasovana, sicer ni velika, obstaja pa. Bi pa to po njegovem mnenju prineslo predčasne volitve, saj da bo stranka Levica najprej glasovala za padec vlade, po tem pa bo "kak glas" umanjkal, da se postavi nova. V krogu KUL danes neuradno ocenjujejo, da gre z žuganjem s predčasnimi volitvami zgolj za iskanje načinov, kako zagotoviti, da bodo poslanci SMC na tajnem glasovanju dejansko glasovali v skladu z odločitvami organov njihove stranke. Snovalci vladne alternative kot poskus tesnejšega navezanja SMC na vlado razumejo tudi današnjo odločitev o začasni odobritvi financiranja STA, za kar sta si zlasti Zorčič in Sluga v zadnjih dneh glasno prizadevala. "Financiranje STA je zame vprašanje pravne države in svobode medijev. Vlada bi to morala storiti že na podlagi Zakona o STA, sem pa vesela, če je zdaj končno razumela moje sporočilo, ki ga je potrdila tudi EK," nam je Sluga povedala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.