Kaj storiti, če vas v nedeljo moti sosed, ki seka drva ali kosi travo?

Anže Simončič Anže Simončič
28.08.2018 12:50

Pred dnevi smo poročali o posredovanju policistov zaradi povzročanja hrupa z glasbo – pod objavo so se zvrstili številni komentarji bralcev, zato smo se z vprašanji obrnili na policijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Med vikendi in prazniki pa lahko žagajo drva cel dan, pred oknom pa kosijo?" se je pod člankom, ko smo ga objavili še na Facebooku, vprašala Martina. "To za Poštno ulico ne velja! Tam se lahko mirno derejo in nabijajo do jutra. Policije pa od nikoder," pa je zapisala Rosana. 

"Povzročanje hrupa predstavlja v sodobnem času velik problem, zlasti v urbanem okolju," pojasnjujejo na Policijski upravi Ljubljana, kjer so letos zabeležili že 225 kršitev motenja nočnega miru s hrupom in 191 kršitev povzročanja hrupa z akustičnimi aparati. Med tovrstne aparate spada televizijski in radijski sprejemnik ter drugi akustični aparati ali glasbila. Zakon o varstvu javnega reda in miru sicer sankcionira povzročanje hrupa fizičnih oseb v nočnem času med 22. in 6. uro s petjem, ropotom, vpitjem, z izvajanjem del in podobnimi dejanji, s katerimi se motita mir in počitek ljudi.

"V praksi so ti prekrški najpogostejši v večstanovanjskih zgradbah in v njihovi okolici – pogosti so tudi v soseskah stanovanjskih hiš, kjer prihaja do motenj med sosedi zaradi povzročanja hrupa," pojasnjujejo na policiji. V tem primeru znaša globa 83,46 evra, razen če je hrup posledica nujnega vzdrževalnega dela.

Globo v višini 104,32 evra pa prejme tisti, ki povzroča hrup z uporabo televizijskega, radijskega sprejemnika ali glasbila – kazen velja tako v dnevnem kot nočnem času. "V praksi so ti prekrški najpogostejši na zasebnih zabavah ali pa jih storijo posamezniki s predvajanjem glasne glasbe. Statistični podatki kažejo, da je tovrstnih prekrškov na področju hrupa največ," še dodajajo na policiji. Ko naj bi šlo za prekrške, storjene s povzročanjem hrupa, so sicer policisti največkrat napoteni v nočnem času zaradi interventnih klicev občanov.

Profimedia

A končni znesek kazni zaradi povzročanja hrupa je lahko tudi višji od osnovne globe. ​Če kršitelj ne upošteva ukazov policista, si lahko prisluži še globo zaradi neupoštevanja zakonite odredbe v višini 333,83 evra.​ V primeru, ko posameznik kljub ukazom noče prenehati s povzročanjem hrupa, lahko policist izda tudi ustno odredbo dobavitelju za začasen izklop dobave elektrike, kršitelj pa mora poleg globe plačati tudi stroške izklopa in priklopa. "Ukrep sicer v praksi ni pogost," pravijo na PU Ljubljana.​ 

Sekanje drv in košnja trave ob nedeljah in med prazniki?

Določbe omenjenega zakona veljajo za vse dni v tednu enako. Zaradi tega občine zelo pogosto dodatno urejajo področje hrupa z občinskimi odloki o javnem redu in miru. "Občina lahko na primer z odlokom prepove izvajanje del v urbanem okolju ob nedeljah in praznikih – gradnja hiše, sekanje drv ali košnja trave. Izvrševanje občinskih odlokov je v pristojnosti občinske inšpekcije oziroma redarstva, policija pa teh odlokov ne izvršuje," še pojasnjujejo na policiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta