Kako bo glasoval programski svet? Pozivi svetnikom, naj zavrnejo programske spremembe, kaj pa pravi Kmetič (SDS)?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
29.11.2021 12:08

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo popoldne odločal o programsko-produkcijskem načrtu (PPN) za prihodnje leto, ki je v preteklih tednih dvignil kar nekaj prahu v (strokovni) javnosti. Kolektiv informativnega programa Televizije Slovenija, Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije so programski svet celo pozvali, naj programske spremembe, kot jih v načrtu predvideva vodstvo javnega zavoda, zavrne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sejna soba, kjer potekajo seje programskega sveta

Kot je slišati pred sejo programskega sveta, naj bi bila polovica svetnikov za sprejem programsko-produkcijskega načrta, druga polovica pa naj bi se nagibala k temu, da bi se odločanje o tem temeljnem dokumentu javne radiotelevizije spet preložilo na naslednjo sejo, ki bo 20. decembra, da bi lahko vodstvo javnega servisa prisluhnilo pripombam strokovne javnosti in tako dokument še enkrat dopolnilo. V tem primeru bi imelo vodstvo RTVS 10 dni časa za vnovično spreminjanje PPN, saj bi ga moralo programskemu svetu predati do 11. decembra. Kot nam je uspelo izvedeti, so programski svetniki pred tokratno sejo seznanjeni s pozivi vseh interesnih skupin, ki so jih zmotile napovedane programske spremembe, prav tako so prejeli tudi vse odgovore vodstva RTVS na te pozive. Na seji bo sicer na daljavo sodeloval tudi predstavnik kolektiva informativnega programa TVS, ki se bo lahko tudi vključil v razpravo.

Spomnimo, sodelavci informativnega programa javne televizije so prejšnji teden stopili pred javnost in opozorili, da v komunikaciji z vodstvom javnega zavoda, ko so izpostavili na negativne posledice programsko-produkcijskega načrta na informiranost javnosti, niso dosegli sprememb. Voditelj Odmevov Igor E. Bergant je med drugim izpostavil, da PPN po strokovnem mnenju kolektiva škodi programu, poleg tega pa da je nedovršen in ga bo kadrovsko težko izvrševati. Spomnil je tudi, da se zaradi nestrinjanja s PPN ni nikoli zgodilo, da bi na televiziji odstopili vsi uredniki uredništev. 

Kot smo že poročali v Večeru, predlog PPN predvideva selitev številnih informativnih vsebin na drugi program. Tako naj bi na tem programu v prihodnjem letu spremljali vsa soočenja pred državnozborskimi, lokalnimi in predsedniškimi volitvami, pa tudi oddaji Utrip in Zrcalo tedna, uvaja se nov informativni blok od 20. do 22. ure, ki bo vseboval poročila ob 20.00 in 21.00 ter rubrične oddaje, kot so Točka preloma, Koda, poročila s področja znanosti, tehnologije, zdravja, boja proti kriminalu in zabavne kulture. Poleg tega so ob delovnikih na prvem programu predvidene krajše oddaje Poročila ob 13. in 17. uri, Dnevnik, Slovenska kronika in Odmevi, na drugi strani pa se ukinjajo rubriki Politično s Tanjo Gobec, Dnevnikov izbor in oddaja Globus.

Slavko Kmetič (desno)

Robert Balen

Podporo kolektivu informativnega programa so sicer izrekli zaposleni v uredništvu slovenskega programa TV Koper-Capodistria, svet delavcev RTV Slovenija, aktiv novinarjev Radia Maribor, kolektiv informativnega programa Regionalnega centra Maribor, koordinacija novinarskih sindikatov na RTV Slovenija, strokovna javnost, posamezniki iz civilne javnosti, 97 diplomatov in strokovnjakov za mednarodne odnose, Društvo novinarjev Slovenije, raziskovalci Slovenske akademije znanosti in umetnosti, senat Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Skupnost slovenskih občin, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, sindikat hrvaških novinarjev, Umanotera - slovenska organizacija za trajnostni razvoj, Sindikat novinarjev Slovenije, Katedra za novinarstvo in Katedra za medijske in komunikacijske študije, Center za raziskovanje družbenega komuniciranja, Zveza potrošnikov Slovenije, ekonomisti, predstavniki nekaterih slovenskih podjetij …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.