Komisija o ugotovitvah smrti 20-letnice: Povezava med cepljenjem in tragičnim zapletom je gotova

A.L., STA
30.11.2021 09:37

V ponedeljek so ob 6287 PCR-testih potrdili 2482 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 39,5 odstotka, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V bolnišnicah se zdravi 1128 oseb, 280 na intenzivni negi. Umrlo je 16 bolnikov. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 37.095 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje okužb znaša 2189, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa 1760.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Andrej Petelinšek

Število aktivnih okužb je bilo v ponedeljek za 1283 nižje kot dan prej, sedemdnevno povprečje pa znaša 129 primerov manj. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je glede na dan prej znižalo za 61.

V ponedeljek so opravili tudi 92.718 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je bilo v ponedeljek nižje kot pred tednom dni, ko so potrdili 3394 okužb, delež pozitivih testov pa je znašal 46,2 odstotka. Število aktivnih primerov se je v primerjavo z minulim ponedeljkom znižalo za 7701.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.230.177 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.148.063.

Štrukelj: Po dozdajšnjih podatkih bo zdravilo molnupiravir učinkovito tudi za različico omikron

Zdravilo za zdravljenje covida-19 molnupiravir bo po podatkih, ki jih imajo do zdaj, učinkovito tudi pri novi različici novega koronavirusa omikron, je na današnji novinarski konferenci povedal Borut Štrukelj z ljubljanske farmacevtske fakultete. Smiselno se mu zdi tudi cepljenje proti covidu-19 s poživtvenim odmerkom.

Slovenija 21.600 terapevtskih odmerkov tega zdravila proti covidu-19 pričakuje v začetku decembra. Terapevtski odmerek zdravila je skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja, torej bo prva pošiljka tega zdravila zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covidom-19.

Jure Zauneker

Kot je pojasnil Štrukelj, zdravilo deluje tako, da prepreči nadaljevanje verige DNK, virus pa se zato ne more sestaviti in se ne razmnožuje. Na ta način pomembno zmanjšuje število bolnikov, ki zaradi težjega poteka covida-19 potrebujejo hospitalizacijo.

Zdravilo mora bolnik začeti jemati takoj ob pojavu prvih simptomov. Zdravilo bo po njegovih besedah treba jemati pet dni zapored, dvakrat na dan po 800 miligramov.

"Zaenkrat podatki, ki jih imajo, kažejo na to, da bo tudi proti različici omikron to zdravilo učinkovito," pa je Štrukelj dodal v luči pojava nove različice virusa.

Opozoril pa je, da se zdravila ne sme predpisati nosečnicam in ženskam, ki niso kontracepcijsko zaščitne, saj je to sicer varno in učinkovito zdravilo teratogeno, kar pomeni, da lahko pride do poškodbe plodu, je še pojasnil Štrukelj.

V povezavi s pojavnostjo različice novega koronavirusa omikron in prilagajanjem cepiva proti covidu-19 je Štrukelj ocenil, da se je vsekakor smiselno cepiti s poživitvenim odmerkom, še vedno bo po njegovih besedah pokritost "relativno dobra".

Pojasnil je, da je protein S, s katerim se virus pripne na človeško celico, zelo velik protein. "In vsi tisti, ki smo se cepili s katerimkoli cepivom, imamo še vedno veliko pokritost s protitelesi. Res pa je, da z vsako novo različico nekaj teh protiteles odpade," je pojasnil Štrukelj.

Povedal je tudi, da na fakulteto za farmacijo ves čas dobivajo podatke o mutacijah novega koronavirusa in da jim sledijo. "In kljub temu da je mutacij veliko, niso mutacije v tistem delu, kjer bi pričakovali mogoče, da bi prišlo popolnoma do neučinkovitosti cepiv. Sploh ne," je dodal.

Zato svetujejo nadaljevanje cepljenj s poživitvenim odmerkom oz. cepljenje vsem, ki se še niso cepili. Je pa res, da farmacevtski družbi Moderna in Pfizer že pripravljata nove različice cepiv, kjer so že vstavili mutacije, predvsem mutacije na mestu 501, je še dejal Štrukelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta