Kako na RTV Slovenija komentirajo kazensko ovadbo policije zoper urednika informativnih oddaj?

MAT
16.03.2023 16:02

Izmikanje neposrednim odgovorom je stalna praksa, odkar so posle v Kolodvorski prevzeli kadri blizu SDS

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough navkljub sodbi višjega sodišča, ki je ugotovilo, da je bilo njegovo imenovanje nezakonito, ne vidi nobenih razlogov za odstop z najvišjega položaja v Kolodvorski. 
Robert Balen

RTV Slovenija se je brez neposrednih pojasnil danes popoldan odzvala na vprašanja Večera o tem, da je policija zoper zaposlenega v Kolodvorski na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu. Kot smo zapisali včeraj, gre po naših informacijah za urednika osrednjih oddaj v uredništvu dnevno-informativnega programa TV Slovenija Jako Elikana, nekdanjega novinarja Financ, Planet TV in Primorskih novic, ki spada v kadrovski bazen v. d. direktorja javne televizije Uroša Urbanije.

RTVS se izmika odgovorom

Na RTV Slovenija smo dan pred objavo prispevka poslali več vprašanj, a v Kolodvorski niso odgovorili niti na enega. Izmikanje odgovorom je sicer stalna praksa komuniciranja, odkar so RTV Slovenija prevzeli kadri blizu največje opozicijske stranke SDS. V konkretnem primeru Elikan nas je zanimalo: ali je vodstvo RTV Slovenija seznanjeno, da je Policija na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podala kazensko ovadbo zoper urednika Jako Elikana zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu po 2. odstavku 197. člena Kazenskega zakonika? Ali namerava vodstvo RTV Slovenija na kakršen koli način ukrepati zoper omenjenega urednika? Na katerih delovnih mestih je bil doslej zaposlen Jaka Elikan in v katerem časovnem obdobju? Kdaj je Jaka Elikan dobil redno zaposlitev na RTV Slovenija? V katerem plačnem razredu se nahaja Jaka Elikan? Ali je Jaka Elikan v zadnjem obdobju napredoval in za koliko plačnih razredov?

Služba za komuniciranje RTV Slovenija je v odgovoru najprej zapisala, "da z vsebino kazenske ovadbe nismo seznanjeni in zadeve ne komentiramo". Nato so pozornost preusmerili v interne postopke, o katerih sploh nismo spraševali in so v konkretnem primeru skoraj nepomembni. "Kot smo javnost že obveščali, je primer prevzela tudi pooblaščenka za preprečevanje mobinga na RTV Slovenija, ki pa zadevo še vedno obravnava. RTV Slovenija ima sprejet Dogovor o preprečevanju in odpravljanju mobinga v javnem zavodu RTV Slovenija, ki ureja postopek ravnanja v primeru prijav domnevnega mobinga, neprimernega obnašanja, nadlegovanja in podobnih odklonov na delovnem mestu. V skladu z Dogovorom ima RTV Slovenija imenovano pooblaščenko za mobing in tudi Skupni odbor za prepoznavanje in preprečevanje mobinga. Dogovor med drugim določa, da je postopek do zaključka zaupen, generalni direktor po koncu postopka prejme poročilo o dogodku s predlogom ukrepov. V. d. generalnega direktorja je sicer odgovornim za organizacijo dela v enoti, iz katere izhajata domnevna žrtev in domnevni povzročitelj, takoj po prvi prijavi naložil, da se do zaključka postopkov delo organizira tako, da vpleteni osebi ne bosta imeli nobenih neposrednih osebnih stikov. Z navedenim se obema vpletenima osebama zagotavlja varno delovno okolje, navedeno navodilo pa tudi z ničimer ne prejudicira ugotovitev Skupnega odbora. Do zaključka opisanih internih postopkov RTV Slovenija postopkov ne sme in ne bo komentirala," so zapisali v javnem medijskem servisu.

Elikan se brani z obtožbami o lažnivih medijih

Urednik Jaka Elikan navkljub kazenski ovadbi policije ostaja na položaju. Včeraj se je denimo znova podpisal pod Dnevnik, osrednjo informativno oddajo javne televizije. V kratkem odzivu za Večer je dejal, da je zgodba o sumu šikaniranja na delovnem mestu izmišljena. "Z ovadbo nisem seznanjen, v medijih pa se pojavljajo laži. Pravim, da lažete," je komentiral Elikan. Po naših informacijah je po lanski prijavi novinarke na policijo zaradi spolnega nadlegovanja odšel na bolniško, v času odsotnosti na delovnem mestu pa naj bi napredoval za več plačnih razredov. Po naših informacijah to v številkah pomeni okoli 1300 evrov višjo bruto plačo. Elikana so na RTV Slovenija lani zaposlili znotraj informativne oddaje Panorama, ki beleži nizko gledanost, nato pa je napredoval na uredniški položaj osrednjih informativnih oddaj. Zaposleni medtem že dlje časa opozarjajo na neprimerno in agresivno vedenje nadrejenega v informativnem programu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta