Šikaniranje na RTV Slovenija: Policija kazensko ovadila urednika osrednjih oddaj na javni televiziji

Matej Grošelj Matej Grošelj
15.03.2023 13:57

Urednik velja za kader blizu v. d. direktorja TVS Uroša Urbanije. Za kaznivo dejanje šikaniranja je zagrožena kazen do treh let zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
RTV Slovenija pretresa ovadba policije o sumu šikaniranja na delovnem mestu zoper urednika osrednjih oddaj. 
Robert Balen

Policija je v povezavi z zaposlenim na RTV Slovenija potrdila, da je na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu. Po informacijah Večera gre za urednika osrednjih oddaj v uredništvu dnevno-informativnega programa TV Slovenija Jako Elikana, nekdanjega novinarja Financ, Planet TV in Primorskih novic, ki so ga v Kolodvorski zaposlili v lanskem letu. Elikan velja za kader blizu vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije, ki je v času tretje vlade Janeza Janše vodil vladni urad za komuniciranje, prav tako je eden od ustanovnih članov strankarske televizije Nova24TV. 

Zaposleni opozarjajo na neprimerno in agresivno vedenje urednika

Mediji so decembra lani v širokem obsegu poročali, da je dolgoletna novinarka TV Slovenija na policijo podala prijavo proti Jaki Elikanu zaradi spolnega nadlegovanja. Kot pravijo zaposleni, so pred tem že dlje časa opozarjali na neprimerno in agresivno vedenje domnevnega nadlegovalca. Aktiv novinarjev informativnega programa je pred meseci med drugim izrazil zaskrbljenost zaradi možnosti stika med domnevnim nadlegovalcem in prijaviteljico, zato so vodstvo pozvali, naj Elikana do zaključka postopka umakne s funkcije urednika osrednjih oddaj. Urbanija je poziv aktiva novinarjev označil za "skrajno obliko šikaniranja zoper posameznika, na katerega se očitno spravlja skupina sodelavcev", zato je hišni pooblaščenki za mobing naročil, naj sproži postopke zoper avtorje zapisa iz novinarskih vrst.

Kazenska ovadba policije zoper urednika na TV Slovenija postavlja zgodbo v drugačen kontekst, kot ga je sprva razumel Urbanija. Za šikaniranja na delovnem mestu je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen do dveh let zapora, če storilec na delovnem mestu ali v zvezi z delom s spolnim nadlegovanjem, psihičnim nasiljem, trpinčenjem ali neenakopravnim obravnavanjem povzroči drugemu zaposlenemu ponižanje ali prestrašenost. Če pa ima dejanje za posledico psihično, psihosomatsko ali fizično obolenje ali zmanjšanje delovne storilnosti zaposlenega, se storilec kaznuje z zaporom do treh let, piše v kazenskem zakoniku. "Vse skupaj je izmišljeno. Z ovadbo nisem seznanjen, v medijih pa se pojavljajo laži. Pravim, da lažete,“  je v kratkem odzivu za Večer dejal Jaka Elikan. 

Uroš Urbanija je v času tretje vlade Janeza Janše vodil urad vlade za komuniciranje. 
Ukom

RTV Slovenija (še) brez odziva v primeru Elikan

Vodstvo RTV Slovenija smo včeraj prosili za odgovore na vprašanja, ali je seznanjeno s kazensko ovadbo proti Jaki Elikanu in če bodo zoper urednika osrednjih oddaj na kakršen koli način ukrepali, vendar odgovorov do postavljenega roka nismo prejeli. Po informacijah Večera je Elikan po lanski prijavi novinarke na policijo zaradi spolnega nadlegovanja odšel na bolniško, v času odsotnosti na delovnem mestu pa naj bi napredoval za več plačnih razredov. Po naših informacijah to v številkah pomeni okoli 1300 evrov višjo bruto plačo. Elikana so na RTV Slovenija lani zaposlili znotraj informativne oddaje Panorama, ki beleži nizko gledanost, nato pa je napredoval na uredniški položaj osrednjih informativnih oddaj. Včeraj se je kot urednik podpisal pod Dnevnik, osrednjo informativno oddajo javne televizije.

Ob tem spomnimo, da zaposleni že več mesecev opozarjajo na nevzdržne razmere, ki zaradi politične podreditve javnega servisa vladajo na RTV Slovenija. Informativni program je pristal v rokah kadrov blizu največje opozicijske stranke SDS. "Delovni pogoji so katastrofalni. Ker nas je premalo, se pojavljajo vsebinske in tehnične napake. Zveste kadre nagrajujejo z napredovanji, na druge pa izvajajo psihološki pritisk z namenom, da bi se čim prej zlomili. Po odločitvi ustavnega sodišča jih nič več ne ustavi," smo na teh straneh nedavno citirali zaposlene na TV Slovenija. Razmere so se po njihovi oceni izdatno poslabšale po odločitvi ustavnega sodišča, ki je delno zadržalo izvajanje na referendumu potrjene novele zakona o RTV Slovenija. Ustavno sodišče je pred mesecem dni sporočilo, da bo "takoj nadaljevalo vsebinsko presojo zakona", vendar zadeve niti v tem tednu niso uvrstili na dnevni red.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta