Kam so vsi gostinci šli

Vida Božičko
28.04.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Več kot šest mesecev so bili zaprti gostinski lokali in turistični objekti. Pred kratkim je ta od korone najbolj opustošeni sektor sicer spet malce oživel, a popolne sprostitve še ni, rentabilnosti tudi ne, zato so se le redki odločili, da poskusijo spet sprejeti nekaj gostov. S čakanja na delo so poklicali natakarje, hotelske delavce in kuharje. Pa ne vseh prej zaposlenih. Številne so namreč pred tem odpustili, nekateri pa so po nekaj mesecih čakanja na delo sami dali odpoved in si zaposlitev poiskali drugje. V industriji, trgovini, številni se zdaj vsak dan vozijo čez mejo.

Tisti, ki so odšli, se ne bodo vrnili. In prav to je bila bojazen večine delodajalcev, ki so v kader tudi vlagali. Že tako je bilo šolanih natakarjev in kuharjev premalo ali pa si ti dela v restavracijah niti niso poiskali. Zdaj bo manko še večji, saj tudi ob eksploziji turizma in dogodkov, ki se napoveduje čez leto ali dve, kadra ne bo. Toliko negativizma in pesimizma, kot se je v zadnjem letu nabralo okoli te panoge, se ni še okoli nobene in to je bila očitno slaba reklama za dvanajst srednjih šol za gostinstvo in turizem. Tam bodo učitelji od jeseni, če pouk ne bo potekal na daljavo, stali pred skoraj praznimi razredi. Po tem ko je vpis v te srednje šole že nekaj let upadal, je zdaj katastrofalno slab. V prihodnjem šolskem letu bo namreč v razredih za kar 30 odstotkov manj dijakov kot leto pred tem.

A čeprav je panoga čez noč izgubila vso perspektivo, ki jo je še pred izbruhom epidemije imela, so cilji in zaveze slovenskega turizma ostali enaki. Da bo Slovenija butična, trajnostna in petzvezdična destinacija. To pa bo brez dobrega kadra težko doseči. Petzvezdična destinacija se namreč začne in konča pri dobri postrežbi. Pri zaposlenih, ki s strastjo in znanjem pristopajo do gostov in delo opravijo ne le dostojno, ampak vrhunsko. A do tja je še dolga pot. Tik pred poletno sezono bodo številni spet odvisni od študentskih servisov in mladine, ki bo za pet evrov na uro zgubljeno štrlela izza točilnega pulta in približno napol poznala jedilni list, kar je zelo daleč od vrhunskosti.

Prvi korak k temu, da se ponavljajočemu se krogu gostincev, ki to niso in tam tudi dolgo ne ostanejo, izognemo, bi po mnenju profesorjev gostinskih šol bila ponovna regulacija poklica, za kar pa v gospodarstvu ni posluha. To, da lahko poklic opravlja vsak, pušča tudi več prostora za slabo plačilo. Dejstvo je, da petih zvezdic še nimamo in da je korona kvečjemu kakšno izbrisala namesto dodala. Dober kader v gostinstvu bo še naprej treba iskati z lupo, vprašanje, kam so vsi gostinci šli, pa bi si morali zastaviti že veliko pred tem norim letom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta