Kandidat za novega obrambnega ministra Borut Sajovic, koalicijske partnerje presenetil odstop Darja Felde

STA, M.R., A.L.
17.09.2024 14:40

Koalicijski partnerji so na današnjem sestanku podprli dosedanjega vodjo poslanske skupine Svoboda Boruta Sajovica za kandidata za novega obrambnega ministra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob in Borut Sajovic
Robert Balen

Dokončno bo Borut Sajovic potrjen po današnjem pogovoru premiera Roberta Goloba s poslansko skupino, je povedal podpredsednik vlade Matej Arčon.

Prejšnji minister za obrambo Marjan Šarec je bil namreč izvoljen za evropskega poslanca, po njegovi selitvi v poslanske klopi pa je vodenje resorja sredi julija začasno prevzel premier Golob.

Že takoj so se začela tudi ugibanja o tem, kdo bi utegnil biti naslednji, ki bo zasedel ministrsko mesto, v minulih dveh mesecih pa so se v medijih zvrstila številna imena, tudi ime vodje poslanske skupine Sajovica.

Arčon je sicer danes dejal, da so na koaliciji preigravali različna imena, a je na koncu enotno podporo dobil Sajovic. "Glede na kilometrino, ki jo ima v politiki na različnih mestih, se nam v tem trenutku zdi najbolj primeren, izkušen politik, umirjen. Več o tem pa bo v obrazložitvi kandidaturi podal predsednik vlade," je dejal Arčon.

Golob je že v ponedeljek za Televizijo Slovenija dejal, da je tokrat dal prednost političnim izkušnjam, saj da se je naučil, da so ministri v prvi vrsti politiki. In Sajovic je bil ob začetku mandata eden od zgolj štirih poslancev Svobode s političnimi izkušnjami, s tem pa tudi precej logična izbira za vodjo poslanske skupine političnih novincev.

Sajovic je bil tudi prisoten na sestanku, izjavo bo podal po pogovoru s poslansko skupino, kjer bo stekla potem razprava, kdo bo novi vodja poslanske skupine, je napovedal Arčon.

Podpredsednik vlade Matej Arčon
Robert Balen

Ko bo Golob poslal ime ministrskega kandidata v DZ, tega najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci.

S tem mu bo prenehala poslanska funkcija, glede na izide volitev pa je naslednja v vrsti za poslansko funkcijo sedanja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Eva Knez, če bi mandat zavrnila, pa kamniški občinski svetnik Aleš Lipičnik.

Z menjavo na čelu ministrstva za obrambo bo to sicer že sedma menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. DZ pa je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

Darjo Felda je bil več mesecev na udaru kritik. Viri iz vlade pravijo, da je bil v odstop s položaja ministra za vzgojo in izobraževanje prisiljen. 
Robert Balen

Felda presenetil z odstopom

Sicer pa je odstopno izjavo podal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, premier Robert Golob bo za njegovega naslednika predlagal direktorja zavoda za šolstvo Vinka Logaja, je po srečanju koalicije dejal podpredsednik vlade Matej Arčon. Kot je pojasnil, je Felda izrazil željo, da ponovno odide v akademske vode.

Premier je po Arčonovih besedah odstop Felde "vsaj na ustni ravni sprejel in tudi že naznanil novo ime". Na vprašanje, ali je bil premier z delom dosedanjega ministra zadovoljen, pa je Arčon odvrnil, da bo to povedal sam.

Vinko Logaj je Zavod za šolstvo vodil deset let, konec septembra se je želel upokojiti.
Robert Balen

Felda je predsedniku vlade Robertu Golobu podal ustno odstopno izjavo, pisno pa bo podal v prihodnjih dneh, so sporočili z ministrstva. Dodali so, da se je Felda za prenehanje opravljanja ministrske funkcije odločil na podlagi več pogovorov s predsednikom vlade.

Felda je na ministrsko mesto januarja 2023 prišel iz akademskih krogov, in sicer Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. V času svojega ministrovanja se je soočal s kritikami nekaterih stanovskih organizacij zaradi po njihovi oceni medlega dela in neupoštevanja stroke, z njegovim delom naj ne bi bili zadovoljni tudi nekateri v koaliciji. Zato se je v zadnjem času vse pogosteje ugibalo o njegovi ministrski usodi.

Koalicijske partnerice so sicer med prednostne naloge, o katerih so se pogovarjale na vrhu koalicije minuli teden, kot "izjemno pomembno" uvrstile področje znanja. Temu bodo, kot je tedaj pojasnil premier, v prihodnjih mesecih namenili dodatno, tako finančno kot zakonsko podporo. Danes pa so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da je premier Golob koalicijskim partnerjem danes "predstavil svojo vizijo kadrovskih sprememb s ciljem, da bo vlada uspešno in učinkovito uresničila zastavljene cilje, ki jih je dorekla na vrhu koalicije pretekli teden".

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so glede omenjenega dogovora koalicije v ponedeljek za STA pojasnili, da si ves čas prizadevajo za prepoznavanje področja vzgoje in izobraževanja kot prioritete pri načrtovanju tako razvojnih strategij kot tudi za zagotavljanje ustreznega obsega proračunskih sredstev. "Ker verjamemo, da bodo vse že uveljavljene kot tudi načrtovane spremembe, o katerih sproti obveščamo javnost, posodobile sistem vzgoje in izobraževanja v Sloveniji in ga s tem ustrezneje opremile za trajnostni razvoj in soočanje z izzivi jutrišnjega dne, je nujno zagotoviti tudi ustrezna finančna sredstva za njihovo implementacijo. Trenutno so zato naši napori usmerjeni predvsem v zagotavljanje stabilnosti financiranja sistema vzgoje in izobraževanja," so pojasnili.

Felda je na ministrsko mesto januarja 2023 prišel iz akademskih krogov, in sicer Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.
Robert Balen

Te naloge bodo tako očitno počakale naslednika Felde. Po Arčonovih navedbah bo premier na to mesto predlagal Logaja, ki od leta 2014 vodi Zavod RS za šolstvo. Aktualni mandat je že njegov tretji, iztekel bi se mu poleti 2026, a je Logaj letos poleti napovedal predčasen umik s te funkcije. Na čelu zavoda ima polna pooblastila še do 30. septembra, medtem pa so že stekli postopki za razpis za novega direktorja.

Kot je poleti pojasnil Logaj, se je za upokojitev odločil po več kot 43 letih dela v vzgoji in izobraževanju, hkrati pa zanikal navedbe nekaterih medijev, ki so tedaj poročali, da odstopa zaradi političnih pritiskov.

Premier mora ime kandidata za novega ministra najprej uradno poslati v DZ, kjer se bo ta najprej predstavil pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci.

Emilija Stojmenova Duh še uživa podporo Goloba, v SD pričakujejo pojasnila

Premier Robert Golob medtem še naprej podpira ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh, je danes povedal podpredsednik vlade Matej Arčon. Njena naloga zdaj je, da se še enkrat temeljito pogovori z vsemi koalicijskimi partnerji in ovrže očitke iz interpelacije. V Levici so se z ministrico že sestali, v SD pa pričakujejo kar nekaj pojasnil.

Predsedniki strank koalicije in vodje njihovih poslanskih skupin so se danes sestali pri predsedniku vlade Golobu in obravnavali več kadrovskih zadev. Tema pogovorov je bila tudi podpora ministrici za digitalno preobrazbo Stojmenovi Duh, ki jo prihodnji teden čaka že druga interpelacija.

"Na tej točki moram povedati, da je koalicijska pogodba jasna. Je pa naloga ministrice, da se še enkrat temeljito pogovori z vsemi tremi koalicijskimi partnerji in ovrže trditve, kar se tiče navedb v interpelaciji, in predstavi svoje dosežke," je po srečanju koalicije dejal Arčon.

Andrej Petelinšek

Ob tem je potrdil, da ministrica pred interpelacijo še vedno uživa podporo predsednika vlade Goloba, ki je tako ne bo pozval k odstopu.

Glede podpore koalicijskih partnerjev je podpredsednik vlade pojasnil, da bodo ti še enkrat opravili razpravo o njenem delu in dosežkih, o svojih odločitvah pa bodo ustrezno poročali.

Z ministrico se bodo danes sestali poslanci SD. Kot je dejala namestnica vodje poslanske skupine SD Meira Hot, imajo za ministrico kar nekaj vprašanj. Pred interpelacijo želijo slišati kar nekaj pojasnil, med drugim glede poročila računskega sodišča in tudi glede dela v prihodnje.

"Za nas to vsekakor ni zaključena zgodba, čaka nas interpelacija in pred interpelacijo želimo slišati odgovore," je dejala in dodala, da imajo sedem poslank in poslancev, vsak posamično pa ima za ministrico veliko vprašanj.

"Zdaj je, kar je"

Ministrica se je pretekli teden že srečala s poslanci Levice in z njimi izmenjala mnenja. Vse ostalo je zdaj v rokah koalicije in Gibanja Svoboda, saj je Stojmenova Duh iz njihove kvote in stranka zanjo tudi prevzema odgovornost, je dejala koordinatorica stranke Levica Asta Vrečko.

Po besedah vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca so imeli z ministrico "zelo iskren in direkten pogovor", v katerem je razjasnila nekatera vprašanja.

Vatovec je sicer že pred tem pojasnil, da v Levici interpelacije ne bodo podprli, se bodo pa še odločili, ali se bodo glasovanja vzdržali. Jasno je, da bi lahko bil ta postopek razdelitve in nabave računalnikov izpeljan bolje, bolj transparentno, predvsem pa bolj učinkovito, meni. "Ampak zdaj je, kar je. Računalniki so tik pred tem, da vsi najdejo svoje nove lastnike, tako da moram reči, da je to taka grenka zgodba, ki mora biti v poduk za naprej," je dejal.

Zoper ministrico za digitalno preobrazbo Stojmenovo Duh je bila interpelacija že dvakrat vložena zaradi lanskega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov. Kot izhaja iz nedavno objavljenega končnega revizijskega poročila računskega sodišča o realizaciji lanskega proračuna, ministrstvo za digitalno preobrazbo pri tem nakupu ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Med drugim ni jasno, na kakšen način je določilo število računalnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta