Kandidatka za kohezijsko ministrico: Izkušnje, povezave in znanje

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
09.12.2019 19:57

Koroška Slovenka Angelika Mlinar v SAB-u uživa zaupanje, vložila je tudi prošnjo za pridobitev slovenskega državljanstva, čeprav Avstrija s tem še ni soglašala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angelika Mlinar kot že tretja izbira SAB za položaj kohezijske ministrice. 
Robert Balen

Predstavniki Stranke Alenke Bratušek (SAB) so danes dokončno sporočili odločitev, da za ministrico za kohezijo predlagajo koroško Slovenko Angeliko Mlinar. "Vesela sem in ponosna, da lahko povem, da je izvršni odbor danes sprejel sklep, da je Angelika Mlinar tudi uradno naša kandidatka za ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo," je predsednica stranke Alenka Bratušek potrdila pričakovano. O sposobnostih kandidatke je Bratuškova govorila že novembra, danes pa vnovič poudarila, da je njihova odločitev zasnovana na kandidatkinih izkušnjah, povezavah v Bruslju in znanju.
Restriktivnost avstrijske zakonodaje ni v prid
Zaplet te zgodbe pa je pridobivanje slovenskega državljanstva kandidatke, ki je v Sloveniji živela kar 13 let. Razdvojeni so bili slovenski pravniki, ko so z različnimi interpretacijami zakonodaje ugotavljali, ali sme funkcijo ministrstva zasedati nekdo z zgolj tujim državljanstvom, v tem primeru avstrijskim. V SAB so se zato že v začetku odzvali z odločitvijo, da si bo Mlinarjeva, sicer doktorica mednarodnega prava z izkušnjami na avstrijskem političnem parketu in tudi evropskem, uredila slovensko državljanstvo. Tako je danes Bratuškova ponovno naznanila reševanje situacije: "Prejšnji teden je vložila vlogo za slovensko državljanstvo."
Avstrija, ki jo je formalno za to prosila, ji sicer še ni dovolila zaprositi za slovensko državljanstvo, a kljub temu se je za omenjeni korak odločila. Ob tem se nadeja, da ji bo Avstrija to dovoljenje izdala, saj bi ji v nasprotnem primeru morala aktivno odvzeti avstrijsko državljanstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta