Kdo določa plačilo za sezonska dela

Darja Kocbek Darja Kocbek
16.04.2020 16:42

Kmetijsko ministrstvo poudarja, da ne določa višine plačila, ker je to poslovni dogovor med delodajalcem in iskalcem zaposlitve, je pa minimalna urna postavka določena skladno z zakonom o kmetijstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sezonsko delo v kmetijstvu je po oceni ministrstva za marsikoga priložnost. 
Sašo Bizjak

Po pozivu ministrstva za kmetijstvo (MKGP), naj državljani pomagajo pri opravljanju sezonskih del v kmetijstvu, so prišla na plan vprašanja glede plačila in statusa delavcev, ki jih je politika lani ob potrjevanju sprememb zakona o kmetijstvu preslišala. Takrat nihče ni pomislil, da bi jih morali opravljati domačini. Na MKGP jih še vedno nočejo slišati, saj se hvalijo, da so zelo zadovoljni z odzivom državljanov na poziv. Poklicalo jih je okrog 400 ljudi, med njimi študentje, delavci na čakanju, brezposelni, upokojenci, družine, samozaposleni in zaposleni. Delo na polju oziroma pomoč kmetu je po mnenju MGKP za marsikoga priložnost, da je v težkem času zaradi čakanja na delo, brezposelnosti, tudi nasploh zmanjšane možnosti dela in gibanja, na svežem zraku, ob tem pa poskrbi za psihofizično aktivnost. Ministrstvo poudarja, da ne določa višine plačila, ker je to poslovni dogovor med delodajalcem in iskalcem zaposlitve, je pa minimalna urna postavka za začasno ali občasno delo v kmetijstvu določena skladno z zakonom o kmetijstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta