Kdo je zavajal? Tukaj je kronologija komisarske zgodbe ...

DR
17.09.2024 14:05

Predsednica Evropske komisije je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu potrdila, da je pisala Golobu ter ga pozvala, naj zamenja komisarskega kandidata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ursula von der Leyen in Robert Golob
Nebojsa Tejič/Sta

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v pismu, ki ga je 5. septembra poslala premierju Robertu Golobu, zapisala, da prvotni slovenski kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel nima ustreznih kompetenc za položaj v Evropski komisiji, ter predlagala njegovo zamenjavo.

***

6. april 

Predsednik vlade Golob je na strankarskem pikniku predstavil komisarskega kandidata Tomaža Vesela. V Zbiljah je dejal, da je bil Vesel v "temnih časih" pripravljen izpostaviti "svojo glavo". Svobodo lahko promoviramo vedno, ne samo takrat, ko je lepo in ko zmagujemo, je dodal. Vesel je po njegovih besedah tudi dokaz, da ni nič nemogoče.

13. maj

Tomaž Vesel v oddaji Marcel: "Slovenija ni edina država, ki je v političnem prostoru jasno povedala, kdo je kandidat, njen kandidat za evropskega komisarja, obenem pa to predsedniku vlade – ker ima najbrž skoraj dnevne stike z evropskimi voditelji, pa tudi predsednico Evropske komisije – omogoča, da je pravočasen v ambicijah države in svojih ambicijah."

22. julij 

Robert Golob: "Predlaganje kandidata za komisarja je izključno v pristojnosti držav članic, noben predsednik Evropske komisije ne more izbirati sam kandidatov iz nobene države."

2. september

STA: Robert Golob je ob robu Blejskega strateškega foruma opravil dvostranski pogovor s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Kot je vlada sporočila na omrežju X, sta govorila o prioritetah v novi sestavi Evropske komisije, širitvi EU ter razmerah na Zahodnem Balkanu, v Gazi in Ukrajini.

3. september 

Koalicija: "Tomaž Vesel ostaja edini kandidat za komisarja."

6. september 

Robert Golob je sprejel odstop Tomaža Vesela od kandidature. Kot razlog je Vesel navedel različne poglede na vodenje Evropske komisije. 

9. september

Vlada je potrdila Marto Kos kot novo slovensko komisarsko kandidatko.

10. september

Franc Breznik (SDS) je napovedal, da bo sejo odbora DZ za zadeve EU sklical, ko bo vlada posredovala vsebino pisma predsednice Evropske komisije o zavrnitvi Tomaža Vesela kot kandidata za komisarja.

12. september 

Tarča je objavila vsebino pisma, v katerem naj bi Ursula von der Leyen zahtevala menjavo Vesela in postavila rok za predložitev novega imena. 

Robert Golob: "Tomaž Vesel je bil odličen kandidat in koalicija je vztrajala na njem, dokler ni sam prišel z odstopom. Bili smo seznanjeni z njegovim odstopom."

STA: Tiskovna predstavnica komisije Arianna Podesta ni želela odgovoriti na vprašanje, ali je predsednica komisije premierju Robertu Golobu poslala pismo, v katerem naj bi zahtevala zamenjavo Vesela in ki ga Breznik zahteva od vlade. "Stiki med predsednico in voditelji držav so zaupne narave," je poudarila tiskovna predstavnica.

13. september

Breznik je za Večer vztrajal pri objavi pisma: "Da vemo torej, kaj iščemo pri novem kandidatu. Ali je to recimo pomanjkanje političnih izkušenj, neustrezna izobrazba, karkoli."

Na Breznikovo zahtevo je vlada za Večer odgovorila, da ne komentirajo neformalnih pogovorov predsednika vlade z voditelji. "So nam pa sporočili, da je vlada Brezniku pojasnila, da so o novem predlogu kandidature odločali izključno na podlagi odstopa prejšnjega kandidata," smo pisali.

16. september

Robert Golob za TVS: "Vsak šef ima pravico postaviti kriterije, kdo naj bo v njegovi ekipi, da bo ta delovala." Zavrnil je politične pritiske na Slovenijo.

17. september

Objavljeno je pismo Ursule von der Leyen, v katerem utemeljuje, zakaj Vesela ne bo predlagala za evropskega komisarja. 

Golob po predstavitvi komisarskega razreza: "Resor širitve je dokaz, da je Slovenija cenjena in spoštovana v mednarodni skupnosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta