Kirurg preko Hongkonga do neupravičenega honorarja?

Jana Juvan Jana Juvan
09.03.2023 11:46

Pop TV je razkril zgodbo kirurga iz UKC Ljubljana, ki je zasebnemu pacientu zaračunal dodatni honorar, ki naj bi ga nakazali na Kitajsko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otrok iz Severne Makedonije je v UKC Ljubljana prišel kot zasebni pacient. 
Robert Balen

Gre za otroka iz Severne Makedonije, ki je prišel v UKC Ljubljana kot zasebni pacient na operacijo tumorja. Kot je razkril POP TV pa je poleg plačila 27.000 evrov, kolikor po rednem ceniku znaša ta zahtevna operacija, kirurgu Romanu Bošnjaku družina morala plačati še 6000 evrov.

Bošnjak je predstojnik Kliničnega oddelka za nevrokirurgijo v UKC Ljubljana. V elektronskem sporočilu naj bi staršem pacienta sporočil, da je uspel prvotno ceno operacije znižati za pet tisočakov, hkrati pa, da jim bo zaračunal zasebni honorar v višini okoli 6000 evrov, ki pa naj ga nakažejo agenciji v Hong Kong. Razlog za to naj bi bila davčna optimizacija, jim je sporočil. V sporočilu, ki je zaokrožilo tudi po družbenem omrežju twitter, zapiše še, da je v ceno vključeno še bivanje matere ter predvidoma sedem dni hospitalizacije v UKC Ljubljana za pacienta, vključno z nočitvijo na intenzivnem oddelku.

"Plačilo članarine" za promocijo imena

Družina je plačala oba honorarja še pred operacijo, poroča POP TV. Za televizijo je Bošnjak povedal, da s kitajsko agencijo sodeluje za "promocijo imena" in da je s tem plačal nekakšno letno članarino in da od agencije ni prejel nobenega denarja. O zasebnem honorarju naj bi sicer sam pisal pacientki v omenjenem sporočilu. Tudi na računu agencije naj bi bil kot postavka naveden honorar strokovnjaka in medicinsko svetovanje, ne pa plačilo članarine. Bošnjak ima sicer odprt tudi svoj s.p., kot mnogi drugi zdravniki v Sloveniji.

Vodstvo bo pripravilo "pravila za naprej"

V UKC Ljubljana pravijo, da se dodatno ne bodo odzivali. Za televizijo je direktor Marko Jug namreč povedal, da so družini izstavili račun za celotno storitev - torej bivanje v UKC, operacijo in honorar Bošnjaka, ki so mu ga plačali preko podjemne pogodbe, kot je v teh primerih običajno (šlo je kot rečeno za zasebnega pacienta iz tujine). Direktor je zanikal, da bi bil obveščen o tovrsnih dodatnih honorarjih njihovih zdravnikov. Ker je Bošnjak trenutno v tujni, bodo v vodstvu ukrepali po njegovi vrnitvi, potem ko bodo ta primer "obravnavali" pa bodo lahko povedali, kakšne bodo posledice. Je pa dejal, da bo ta primer služil kot izhodišče za pripravo "pravil za naprej".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta