Kje nadaljevati izobraževanje: Informacij morda več od interesa dijakov

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
12.02.2020 05:20

Z vseh strani prihajajo usmeritve, ko se mladi znajdejo pred odločitvijo, kje nadaljevati izobraževanje po srednji šoli. A pri tem naj se posvetujejo, informacije pa kritično presojajo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V poplavi vseh informacij so dijaki pred izbiro študijskih smeri lahko še bolj zmedeni, pravi karierna svetovalka Sabina Zalaznik Mikuletič.
Tomaž Kos

Izgovor, da v dobi digitalizacije mladi nimajo na razpolago dovolj informacij o kariernih izbirah, ne vzdrži. Lahko pa ravno zasičenost z usmeritvami postane osrednji problem, da dijaki ob zaključku srednješolskega izobraževanja ne zmorejo sprejeti odločitve brez visoke stopnje stresa. To je svojevrsten izziv, saj so v poplavi vseh teh informacij lahko še bolj zmedeni, pravi Sabina Zalaznik Mikuletič iz Kariernega centra Univerze v Ljubljani. Nasveti prihajajo z vseh strani, pri čemer bolj ali manj v lastni režiji pomagajo srednje šole s kariernimi sejmi, individualnimi svetovanji in predstavitvami poklicev. Zgodi pa se, da kljub široki paleti študijskih smeri dijaki stopajo v stik z le že vsemi znanimi, veliko jih ostaja prezrtih.

Obstaja veliko alternativ, za katere dijaki ne vedo

O medicini, pravu, ekonomiji - in še kaj bi se našlo - se govori veliko, Zalaznik Mikuletičeva dodaja še psihologijo. Na svetovanja prihaja veliko dijakov z željo po vpisu v ta program, pravi karierna svetovalka, ki s praktičnim primerom oriše nepoznavanje raznolikega nabora. "To je eden izmed programov, za katerega je treba imeti veliko točk. In marsikdo od njih tega ne uspe doseči." Zakaj je dijaku psihologija všeč, kaj ga privlači pri tem študijskem programu in katera znanja želi s tem pridobiti, so po oceni sogovornice ključna vprašanja, s pomočjo katerih iščejo alternativne izbire. "Ker je še veliko drugih študijskih programov, kjer lahko pridobijo podobna znanja, ampak to niso znani programi in zanje morda sploh ne vedo," razlaga Zalaznik Mikuletičeva.

Nasveti prihajajo z vseh strani, mladi jih morajo kritično presojati.
Andrej Petelinsek

Zgodaj izdelani cilji ali odlašanje do zadnjega

Po oceni Krajnčeve je na trgu veliko gradiv, v šoli pa prav tako "sistematično spodbujamo iskanje informacij, že v okviru pouka psihologije je nekaj o spoznavanju sebe, usmerjamo jih tudi na različne spletne vprašalnike". Težko je posplošiti, s kolikšno mero zavzetosti se dijaki odločajo, sogovornica pravi, da imajo nekateri že precej zgodaj izdelane cilje, spet drugi odlašajo. A vseeno ocenjuje: "Mislim, da je angažiranost dijakov še vedno premajhna glede na to, da so to tako pomembne odločitve, čeprav vemo tudi, da so študiji med seboj danes zelo prepleteni in po prvi stopnji še obstaja neka možnost prehajanja." Dodaja, da ni nepomembno niti, kdaj na šoli izvajajo aktivnosti, večinoma je to v času pouka, ker "če je to organizirano v glavnem odmoru ali po pouku, je obisk izjemno, izjemno skromen. To tudi nekaj pove: ali ni dovolj interesa nasploh ali pa imajo že dovolj informacij." Naj te kritično presojajo in se o njih pogovarjajo, pa opozarja Zalaznik Mikuletičeva: "Ker ko na glas poveš te stvari in ko ugotoviš, kakšne vse možnosti imaš, je lahko odločitev res lažja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta