Kje se Levica strinja z Jelinčičem, a obenem opozarja

DR
10.03.2021 06:00
Nacionalna stranka predlaga, da bi 13. maj postal državni praznik
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmago Jelinčič 
Robert Balen

Šef SNS Zmago Jelinčič je v državni zbor vložil predlog sprememb zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Sloveniji. Za državni praznik predlaga 13. maj. Zakaj? Jelinčič pojasnjuje: "13. maj predstavlja dan prvega oboroženega spopada z okupatorjem na slovenskih tleh, po izvršeni okupaciji. Novo predlagani praznik ni dela prost dan, saj bi določitevnovega prostega dne pomenila nepotreben in dodaten izpad delovnih ur oziromapovečanje obveznosti za delodajalce in tako vplival na zmanjšano konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Gre za obeležje simbolnega datuma, ki ima velik zgodovinski pomen in državotvorno bit." In dalje: 13. maja 1941 je namreč prišlo na Mali gori pri Ribnici do prvega oboroženega spopada po kapitulaciji Vojske kraljevine Jugoslavije 17. aprila1941 na slovenskih tleh. "Ta je potekal med fašisti in takrat vodilnimi TIGR-ovci. V spopadu tigrovcev z okupatorjem je padel Danilo Zelen, vojaški vodja organizacije TIGR," pravi vodja slovenskih nacionalistov. 

Wikipedia

Pobuda je naletala na odmev v poslanski skupini Levice. V njenem imenu je vodja Matej Tašner Vatovec z Jelinčičem soglašal, da "podpiramo ohranjanje spomina na pomen vseh antifašističnih bojev. Organizacija TIGR, ki je nastala že leta 1927, je bila ena od prvih organiziranih skupin, ki se je sistematično borila proti fašizmu. Pomembna je bila tudi kasneje, z vlogo, ki so jo številni pripadniki TIGR odigrali v partizanskem gibanju in NOB."

Matej Vatovec
Robert Balen

A ob predlogu nacionalistične stranke pa svarijo pred nevarnimi težnjami skrajne desnice, ki poskuša zadnja leta skuša "drobiti" antifašistični boj ter ga ločevati na "pravega" in "nepravega" - narativ, v katerem je TIGR iskreno protifašistična in domoljubna, Osvobodilna fronta pa zgolj sredstvo za dosego oblasti. "Tako se je celo Janez Janša osebno lani udeležil proslave ob 13. maju, kjer je nato zanikal pomen Osvobodilne fronte. Boj proti fašizmu - in tega se moramo danes, ko gledamo prakse Janševe vlade, zavedati z vso resnostjo - je skupen, mnogoter in hkrati enoten boj, ki pripada zgolj in izključno tistim, ki so na strani svobode, enakosti in pluralnosti. Trenutna oblast kot tudi njeni izvenkoalicijski podporniki to zagotovo niso," meni Tašner Vatovec. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta