Kljub Cerarjevi obljubi, da bodo nagrade za športnike višje, za odbojkarje spet iste vsote

Miha Raičević
06.10.2019 17:34

Višina denarnih nagrad za športne dosežke, kot je zlata ali srebrna medalja na evropskem prvenstvu, je bila pod vprašajem že ob osvojitvi naslova evropskega prvaka v košarki, a se še kar ni nič spremenilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprejem za srebrne odbojkarje v Ljubljani.
Robert Balen

V četrtek je vlada na seji odločila, da bo na evropskem prvenstvu srebrna moška odbojkarska reprezentanca prejela 50.000 evrov nagrade. In že pred dvema letoma je v medijih tekla debata o morda prenizkih nagradah za tako vrhunsko uvrstitev na evropskem prvenstvu. Pred dobrima dvema letoma je namreč košarkarska reprezentanca zmagala na evropskem prvenstvu, za kar ji je pripadlo 17.080 evrov nagrade. Vlada je nato s posebnim sklepom košarkarski zvezi (KZS) namenila še dodatnih 50.000 evrov nagrade. 
Kar pomeni, da za vsakega reprezentanta ni bilo niti 10.000 evrov nagrade, kolikor jim je želela nakazati KZS. Ta je nato iz svoje malhe dodala toliko denarja, da je vsak košarkar prejel vsaj 10.000 evrov nagrade. In naši košarkarji so prejeli nižje nagrade kot drugouvrščeni Srbi ali pa tretji Španci. Srbski reprezentanti so za srebro posamično prejeli po 20.000 evrov nagrade, Španci pa za bron kar 30.000 evrov. 
Ob uspehu košarkarjev je bil premier Miro Cerar in prav on je takrat govoril, da bodo v prihodnjem mandatu naredili vse, da bo spremenjena zakonodaja, ki "bo znala bolje nagraditi dosežke vseh vrhunskih športnih rezultatov."  
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport smo zato povprašali, ali je bilo v zadnjih dveh letih karkoli storjenega na tem področju. Dobili smo odgovor, da ne. In ko smo vprašali, če so morda v načrtu kakšne spremembe pravilnika, ki določa višine nagrad za vrhunske športne dosežke, so nam odgovorili, da tudi teh sprememb ne načrtujejo. 
Vprašali smo jih tudi, ali spremembe niso v načrtu, ker bi morda varčevali ali pa menili, da so že sedaj nagrade dovolj visoke.
"Država že namenja znatna finančna sredstva za vrhunske športnike (financiranje priprav, tekmovanj, strokovnega kadra, meritev, infrastrukture za treninge...). Menimo, da je sistem nagrajevanja vrhunskih športnikov ustrezen. Skrb države na področju športa ni le financiranje vrhunskega športa, ampak predvsem razvoj športa in rekreacije, ki sta dostopni vsem prebivalcem. Znotraj tega je še posebej pomembno financiranje programov športa otrok in mladine," so odgovorili. 

SMC: Pikalo razprave o nagradah ni odpiral

Iz stranke SMC, katere član je tudi Cerar, do nedavno pa je bil več let njen predsednik, so nam odgovorili, da je v času, ko so košarkarji postali evropski prvaki, tekla debata tudi o spremembi zakonodaje, s katero bi omogočili višje nagrade, da pa zdaj novi minister Jernej Pikalo, pristojen tudi za področje športa, te debate ni več odpiral. 
"Prav je, da država v okviru finančnih zmožnosti nagrajuje in pomaga športnikom, ki so zagotovo izjemni ambasadorji Slovenije v svetu. V stranki SMC smo veliki navijači vseh slovenskih športnikov in izjemno ponosni na njihove uspehe. Podpirali in pomagali jim bomo tudi v prihodnje. Ob tem pa ne smemo pozabiti tudi na izjemne slovenske raziskovalce, znanstvenike, kulturnike in druge, ki si prav tako zaslužijo pozornost države. Javne finance imajo svoje omejitve, država razporeja sredstva med vse," so zaključili.
Pojasnimo še, da je v prejšnjem mandatu ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vodila Maja Makovec Brenčič, ki je bila na položaj imenovana iz kvote SMC, ni pa bila članica stranke. Pikalo je sicer član stranke SD.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta