Koalicija ustavnega loka: Najmlajše otroke bi vrnili v šole

Žana Vertačnik
03.12.2020 17:20
V KUL bi fokus pri spopadanju z epidemijo premaknili z ukrepov na prostem na ukrepe v zaprtih prostorih, kjer je ključno prezračevanje. Trenutne možnosti, da bi zrušili vlado Janeza Janše in zagnali svoj načrt, ocenjujejo kot 70-odstotne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože P. Damijan je s koalicijo KUL predstavil alternativni program za spopadanje z epidemijo, ki bi zahteval dodatnih 600 milijonov evrov v naslednjih treh mesecih. 
Robert Balen

Pod Koalicijo ustavnega loka (KUL) združeni LMŠ, SD, SAB in Levica ter ekonomist Jože P. Damijan so danes predstavili načrt ukrepov proti epidemiji novega koronavirusa. "Slovenija si ne more privoščiti, da bi še v naslednjih valovih epidemije umirali z vlado SDS pod vodstvom Janeza Janše, zato KUL potrebuje vzvode upravljanja in odločanja, da uresniči svoj načrt," so zapisali pobudniki, ki želijo zamenjati vlado. Ker menijo, da je drugi val dočakala nepripravljena, so s strokovno skupino in socialnimi partnerji skovali sveženj ukrepov v trinajstih sklopih: zdravstvo, financiranje izpadlih prihodkov, nadomestila za čakanje na delo, poenostavitve postopkov za pridobivanje pomoči, turistični boni, ukrepi na socialnem področju, ukrepi v javnem življenju, kulturi in znanosti ...

Ne smemo ubiti gospodarstva in družbenega življenja

Po besedah mandatarskega kandidata Damijana je treba pri spopadanju z epidemijo zavzeti celovitejši pristop: "Zajezitev epidemije je prva prioriteta, vendar pri tem ne smemo 'ubiti' gospodarstva in našega družbenega življenja." Po njihovi oceni je za zmanjšanje števila okužb ključen ukrep 100-odstotno nadomestilo plače za bolniško odsotnost okužbe s koronavirusom, ne glede na to, ali je okužba nastala na delovnem mestu ali ne. Zaposleni si namreč zdaj, tako Damijan, morebiti ne upajo povedati, da so okuženi, saj bi dobili le 80-odstotno bolniško nadomestilo, bolniška odsotnost pa predstavlja breme za delodajalca, zato še naprej prihajajo v službo.

Med prednostnimi ukrepi navajajo še zvišanje kapacitet testiranja zaposlenih v zdravstvu, domovih za starejše in tudi v šolstvu. Zagotovili bi od tisoč do tisoč petsto dodatnih bolniških postelj in dodatno osebje v domovih za starejše. Kot nujno v DSO vidijo omogočiti stik med svojci in umirajočim oskrbovancem. S področja nagrajevanja zaposlenih so izpostavili, da je treba razširiti krog upravičencev do dodatka za neposredno delo s koronavirusnimi pacienti na študente in dijake, pa tudi na zaposlene, ki ne opravljajo neposrednega dela z obolelimi za virusom, a so v času epidemije prav tako obremenjeni.

Spregledan pomen prezračevanja

Odprli bi vrtce in šole za otroke do petega razreda, za preostale čim prej, a ob spoštovanju ukrepov in ustreznem sistemu prezračevanju prostorov. Zdravnik in nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber je namreč opozoril, da bi se država "namesto, da preganja državljane iz odprtih v zaprte prostore, morala začeti ukvarjati s preprečevanjem infekcij v zaprtih prostorih". Ker vsi državljani večino časa preživimo na delovnem mestu in doma, je po njegovi presoji popolnoma zanemarjen ukrep učinkovitega zračenja notranjih prostorov: "Učinkovitost zračenja pomeni desetminutno odpiranje oken na stežaj vsako uro, to je tudi mednarodno priporočilo. S tem načinom je mogoče učinkovito zamenjati celotno količino zraka."

Načrt spopadanja z epidemijo so KUL poslali v Janšev kabinet in zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju, njun odziv skupaj z argumentacijo pričakujejo v vsakem primeru. Na vprašanje, kdo sestavlja ekipo, ki je skovala dodatnih 600 milijonov evrov težak sveženj ukrepov, Damijan ni želel odgovoriti. "Takoj, ko se nekdo javno izpostavi, proti njemu sledijo sankcije oblasti, ki so lahko zelo nevarne in ogrozijo njegovo eksistenco," je povedal in dodal, da so časi "zelo čudni".

Da bi s konstruktivno nezaupnico uspeli zrušiti vlado in lahko zagnali pripravljen načrt, sicer potrebujejo še sedem poslanskih glasov, ki jih iščejo v strankah SMC in Desus. Po besedah Damijana so možnosti za uspeh zdaj 70-odstotne, se bodo pa po sobotnem kongresu upokojenske stranke, ko se na čelo nje najverjetneje vrne Karl Erjavec, še zvišale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta