Koliko je treba plačati za parkiranje po Sloveniji

Ponekod je parkiranje na javnih parkiriščih še brezplačno, drugod uvajajo sisteme parkiraj in odpelji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za 20 centov, na 1,20 evra, se bo podražila ura parkiranja v Sodni ulici in Ulici talcev, Loški ulici ter na parkiriščih na Rakuševem trgu in v Mlinski ulici v Mariboru.
Sašo Bizjak

Potem ko so v Mariboru napovedali nove cene parkiranja in podaljšanje časa plačljivega parkiranja tako na parkiriščih, ki jih upravlja Marprom, kot v belih conah, smo preverili, kako je s cenami in časi parkiranja v drugih slovenskih mestnih središčih.
Spomnimo, da so zdaj v Mariboru vse bele cone, razen na Lentu, plačljive le ob delovnih dneh med tednom med 8. in 17. uro, po novem pa bo parkiranje v vseh treba plačevati od 7. do 20. ure, tudi ob sobotah med 7. in 13. uro. V coni 311 (Slomškov trg) cena ure parkiranja ostaja 1,5 evra, v conah 312 (celotno mestno jedro razen Slomškovega trga) in 314 (Lent) 0,8 evra, v coni 313 (desni breg Drave) pa 0,5 evra.


Ljubljana: V centru omejujejo, promovirajo P+R

Za javna parkirišča v prestolnici skrbi javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice. Največje parkirišče v centru mesta je parkirna hiša na Kongresnem trgu, v njej je prostora za 720 avtomobilov, odprta je 24 ur na dan, med 7. in 24. uro boste za uro parkiranja plačali 1,5 evra, če boste parkirali do tri ure. Če parkirate dlje, je urna postavka 2,4 evra, medtem ko za parkiranje med polnočjo in jutrom plačate 1,8 evra. V Centru Stožice je na voljo 644 mest, parkiranje med 7. in 19. uro stane 1,2 evra na uro, nočna tarifa pa je tudi tu 1,8 evra na noč.
Na Gospodarskem razstavišču je na voljo 400 parkirnih mest, parkiranje med 7. in 19. uro stane evro, če parkirate do eno uro, za parkiranje do tri ure boste plačali 2 evra, od tri do pet ur 2,5 evra, od pet do osem ur 3 evre, nad osem ur 3,5 evra, medtem ko je 1,5 evra treba plačati za celo noč. Med večjimi v mestu sta parkirišči v Tivoliju, ki skupaj sprejmeta 519 avtomobilov. Med 6. in 22. uro za dve uri parkiranja plačate 0,6 evra, vsaka nadaljnja ura pa stane ravno toliko.

Tudi v Celju parkiranje P+R

V Celju je na voljo skupaj več kot 3000 parkirnih mest, od tega jih je v I. modri coni, ki je v jedru mesta, 450, v II. modrih conah, ki zajemajo ulično parkiranje na obrobju mesta in parkirišča, jih je še 2626. Na robu mesta sta še dve parkirni hiši s skupaj več kot tisoč parkirnimi mesti, večletna želja nekaterih pa je, da bi mesto dobilo še eno garažno hišo. Pred poletjem se je Mestna občina Celje lotila gradnje parkirišča P+R, s katerim želijo spodbuditi parkiranje zunaj mesta in uporabo koles za izposojo, ki so v Celju na voljo od lanske jeseni. V začetku tega leta je Celje dobilo tudi težko pričakovan mestni avtobus. Čeprav ni zastonj (dnevna vozovnica stane en evro), se je med meščani dobro prijel, zato so v tem mesecu dodali nekaj novih linij. V preteklem tednu pa so uvedli novo ureditev dveh ulic v mestu, ob katerih bodo zmanjšali število parkirnih mest ter prostor naredili bolj prijazen pešcem in kolesarjem.

V Velenju cenejše parkiranje

V Velenju so parkiranje, uporaba mestnega avtobusa in izposoja koles precej cenejši. Za uro parkiranja v modri coni je treba plačati 40 centov, s tem da mesečna parkirna dovolilnica stane le 20 evrov (to je manj kot najcenejša mesečna dovolilnica za parkiranje na obrobju Celja). Na parkiriščih, ki so le malo oddaljena od strogega centra mesta, je ob označitvi ure prihoda parkiranje pol ure zastonj. Na še nekoliko bolj oddaljenih parkiriščih je parkiranje do dve uri brezplačno. Parkiranje v parkirnih hišah stane 30 centov na uro. Mestna občina Velenje je že pred enajstimi leti uvedla brezplačen mestni avtobus, kasneje pa še brezplačno uporabo koles za izposojo. Kljub temu so ponekod, denimo v blokovskem naselju Gorica, še težave s parkiranjem, zato tam brezplačno parkirati ni več mogoče.

Na Ptuju 230 brezplačnih parkirnih mest

Javne službe Ptuj upravljajo 1300 parkirnih mest, 230 od teh je brezplačnih. Na parkiriščih v Ulici heroja Lacka, na Potrčevi cesti in Zadružnem trgu je ob delavnikih mogoče parkirati od 6. do 20. ure, v soboto od 6. do 13. ure. Cel dan parkiranja na Zadružnem trgu stane štiri evre. V modri coni se cena ure parkiranja giblje med pol in enim evrom, mesečni pavšal na tem območju znaša 70 evrov. Omogočajo tudi mesečno parkiranje, to stane med 20 in 35 evri. Najdražje je parkiranje v modri coni na območju Slomškove ulice, kjer pa zdaj, ko urejajo ptujsko tržnico, niti ni mogoče parkirati. Cena parkiranja v modri coni je odvisna od lokacije, praviloma je višja v ožjem mestnem središču.

Slovenj Gradec: Parkiranje ni namenjeno le polnjenju proračuna

V mestni občini Slovenj Gradec (MOSG) je deset parkirnih avtomatov in dve vstopni parkirni hišici. Vsa parkirišča upravlja slovenjgraška komunala. Plačljiva parkirišča so na Glavnem trgu, pri zdravstvenem domu, Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kulturnem domu, upravni enoti, v Gosposvetski ulici, na Vorančevem trgu, pri občini in športni dvorani. Parkirnih prostorov je trenutno v mestu dovolj, cenovna politika parkirnin za uporabnike pa je dokaj ugodna, stanovalci, občani in obiskovalci mesta so se nanjo navadili in ni naravnana izključno na polnjenje proračuna, menijo na MOSG. S takšno cenovno politiko želijo preprečiti dopoldanska dolgotrajna parkiranja in s tem omogočiti parkiranje čim večjemu številu obiskovalcev mesta.

Murska Sobota: Prve pol ure v centru zastonj

V najožjem središču Murske Sobote, ki zajema Kardoševo ulico, Trubarjev drevored, Slovensko ulico z delom Zvezne ulice, Kocljevo ulico in parkirišče na Trgu zmage (pred NLB in Pošto Slovenije) ter parkirišče pri bolnišnici v Rakičanu, je mestna uprava vzpostavila sistem parkirnin, da umiri promet in za manj avtomobilske pločevine. Prve pol ure je parkiranje v centru zastonj, nadalje je plačljivo (pol evra za eno uro, evro za dve uri in dva evra za tri ure). Pri bolnišnici je treba plačati za vsako začeto uro 50 centov, ponekod v Murski Soboti je mogoče uporabljati parkirno uro. Prav tako prodajajo tedenske (8,5 evra), mesečne (25 evrov) in letne (251 evrov) dovolilnice za parkiranje v modrih conah. Vida Lukač iz Mestne občine Murska Sobota pravi, da iščejo kompleksne rešitve. Občani lahko uporabljajo brezplačni avtobusni prevoz Sobočanec, na voljo je izposoja koles in električnih avtomobilov. V načrtu je urbana ureditev mesta, ki bo dajala prednost pešcem in kolesarjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta