Različico omikron potrdili tudi v Avstriji. Infektolog Tomažič: Upam, da se ne bo širila še hitreje kot alfa in delta

A.L., Va, STA
29.11.2021 09:45

V nedeljo so ob 2226 PCR-testih potrdili 1034 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 46,5 odstotka, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 38.378 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje okužb znaša 2318, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa 1821. V bolnišnicah zdravijo 1156 covidnih bolnikov, 281 na intenzivni negi. V nedeljo je umrlo 19 covidnih bolnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Sašo Bizjak

Število aktivnih okužb je bilo v nedeljo za 787 nižje kot dan prej, sedemdnevno povprečje pa znaša 51 primerov manj. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je glede na dan prej znižalo za 37.

V nedeljo so opravili tudi 21.320 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je bilo v nedeljo nižje kot pred tednom dni, ko so potrdili 1389 okužb, delež pozitivih testov pa je znašal 50,9 odstotka. Število aktivnih primerov se je v primerjavo z minulo nedeljo znižalo za 6365, sedemdnevno povprečje za 825, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa za 491.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.229.226 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.146.504.

V Evropi prvi primeri okužb z novo koronavirusno različico, države v omejitev potovanj

V več evropskih državah so prejšnji konec tedna potrdili prve primere okužb z novo različico novega koronavirusa, ki se je pojavila v Južni Afriki. O okužbah s to različico, ki so jo poimenovali omikron, so poročali tudi drugod po svetu. Več držav, med njimi tudi članice EU, se je zato odločilo za omejitev potovanj iz držav z območja južne Afrike. Po prvih ugotovitvah nova različica izvira iz Bocvane, male države na jugu Afrike, je na tiskovni konferenci južnoafriškega ministrstva za zdravje povedala znanstvenica Anne von Gottberg z nacionalnega inštituta za nadzor nad nalezljivimi boleznimi NICD.

V Bocvani so prvi identificirali eno od sekvenc različice omikron. Južnoafriški znanstveniki so nato ugotovitve iz sosednje države vnesli v mednarodno bazo podatkov in takrat se je tudi začelo nakazovati zaskrbljujoče veliko število mutacij te različice. S pomočjo informacij iz Bocvane in dodatnih raziskav je južnoafriškim epidemiologom uspelo, da so ponovno hitro naraščanje števila koronavirusnih okužb povezali z novo različico. 

Po novici o odkritju nove različice novega koronavirusa, ki so jo v četrtek sporočili znanstveniki iz Južne Afrike, so prve primere okužb v minulih treh dneh potrdili tudi v več evropskih državah in drugod v svetu. Nova različica B.1.1.529, ki so jo poimenovali omikron, se zaradi nenavadno velikega števila mutacij hitro širi in bi lahko zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem, opozarjajo znanstveniki. Svetovna zdravstvena organizacija jo je označila za skrb vzbujajočo.

Številne države, tudi v EU, so se iz strahu pred širjenjem različice omikron odločile omejiti ali ustaviti potovanja s širšega območja južne Afrike. Države članice EU so se v petek dogovorile, da začasno omejijo vsa potovanja iz Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije, Južne Afrike in Zimbabveja. Za potnike iz teh držav naj bi odslej veljala stroga pravila karantene in testiranja.

Velika Britanija se je odločila, da bo od vseh potnikov, ki vstopijo v državo, zahtevala, da gredo v izolacijo, dokler ne bo njihov test PCR na covid negativen, je v soboto napovedal britanski premier Boris Johnson. Izrael pa se je v nedeljo odločil zapreti meje za vse tujce.

Beovićeva: Cepljenje na vsak način zmanjšuje število obolelih 

Različica omikron je po prvih podatkih bolj nalezljiva kot doslej odkrite različice koronavirusa, je povedala infektologinja Bojana Beović. Okuženi s to različico so doslej zbolevali za blažjim potekom bolezni. Ni pa še jasno, ali je za blažji potek odločilna starost in ali je k blažjemu poteku prispevalo cepljenje oziroma prebolela okužba.

Beovićeva je ocenila, da je omejitev potovanj z območij, kjer so potrdili novo različico virusa, smiseln ukrep, vsaj dokler ni več informacij o značilnostih omikrona. "Izkušnje kažejo, da je na ta način nemogoče preprečiti vnose novih različic, lahko pa jih nekoliko upočasnimo," pravi Beovićeva. V vmesnem času pa se lahko, dodaja, primerno organiziramo in po potrebni sprejmemo dodatne ukrepe, če se bo izkazalo, da so potrebni.

Po nekaterih namigih virologov bi moralo cepljenje proti novi različici zaščititi vsaj delno, a je na analize treba še počakati, je pojasnila Beovićeva. Po njenih besedah so si strokovnjaki po svetu v večini enotni, da je ob pojavu nove različice pomembno tako osnovno cepljenje kot cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19. "Ne samo pri tistih, pri katerih pričakujemo težji potek bolezni, ampak pri vsej populaciji, ker bomo na ta način zmanjšali število obolelih in vsaj delno zamejili širjenje nove različice," je poudarila. Opomnila je, da metode, s katero bi povsem ustavili epidemijo, ni, da pa lahko s cepljenjem bistveno zmanjšamo pritisk na bolnišnice, omogočimo ustrezno zdravljenje vseh bolnikov in živimo "kolikor toliko normalno".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta