Komisija za medije po izjavi ministrice Aste Vrečko prijavila sovražne in neprimerne vsebine na družabnem omrežju

Miha Raičevič Miha Raičevič
15.04.2024 11:10

Člani komisije za medije pri ministrstvu za kulturo so podali prijavo zaradi objave na družbenem omrežju X. Med naslovniki so tudi policija, informacijska pooblaščenka in varuh človekovih pravic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Asta Vrečko.
Robert Balen

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v četrtek pred sejo vlade sporočila, da je strokovna komisija na ministrstvu za kulturo odločila, da Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot ne izpolnjuje pogojev za organizacijo v javnem interesu na področju kulture. Postopek v četrtek na ministrstvu še ni bil zaključen, zato ga ministrica ni komentirala. Na ministrstvu smo izvedeli, da je šlo za strokovno komisijo za področje knjige. Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je sicer v razvid medijev vpisano kot izdajatelj Nacionalne tiskovne agencije (NTA), prej omenjeni status pa je med drugim pridobilo na podlagi leta 2018 izdane knjige Manifest za domovino.

Bojan Veselinovič
Robert Balen

Na anonimnem profilu Slovenisti na omrežju X je bilo po izjavi ministrice še istega dne objavljeno naslednje: "Ti štirje Židi, plus Žid Bojan Veselinovič so Nacionalni tiskovni agenciji odvzeli status organizacije v javnem interesu na področju kulture." Ob tem je sledil pripis, da je tiskovna agencija NTA "edini rodoljubni medij v Sloveniji", ter poziv ljudem, naj se "zbudijo", da "bodo vsi odgovarjali" in da "smo v vojni". Poleg zapisa so bile pripete tudi fotografije štirih članov omenjene komisije: Jerneja Kaluže, Jernej Amona Prodnika, Katje Lihtenvalner in Boštjana Spetiča. Fotografijo petega člana komisije Bojana Veselinoviča so objavili ločeno s pripisom: "Žid kroji usodo Slovencu." Na čelu je imel Veselinovič narisano rumeno Davidovo zvezdo.

V prijavi so člani komisije za medije zapisali, da njihova komisija sploh ni odločala o statusu Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Pristojne organe so pozvali, da v skladu s svojimi pooblastili ustrezno ukrepajo "zaradi ogrožanja naše varnosti in zaradi sovražno nastrojenih objav na X - profilu Slovenisti nasploh". "Prepričani smo, da bi se, ko gre za policijo oziroma tožilstvo, moralo že začeti ukrepanje po uradni dolžnosti. Ker pa nismo seznanjeni, da bi se to že zgodilo, podajamo to prijavo tudi sami," so še dodali. 

Društvo dobilo status v času Janševe vlade

Spomnimo. Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je status organizacije v javnem interesu dobilo v času zadnje vlade Janeza Janše, v kateri je ministrstvo za kulturo vodil Vasko Simoniti.

Pred tremi leti je predsednik društva Urban Purgar na družbenem omrežju Twitter poveličeval Hitlerja, kar je med političnimi strankami sprožilo ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. Purgar, ki je tudi odgovorni urednik NTA in pripadnik t. i. rumenih jopičev, je poleti 2021 na družbenem omrežju Twitter zapisal "Hitler je heroj".

O društvu je tako septembra 2021 razpravljal tudi parlamentarni odbor za kulturo. Na njem so obravnavali predlog za odvzem statusa. Sejo so septembra prekinil, nato je oktobra istega leta za odvzem ob obstrukciji strank SDS in NSi glasovala komisija državnega zbora za peticije, približno dva tedna pozneje pa je tudi odbor za kulturo z 9 glasovi za in 7 proti potrdil sklep, da se ministrstvo pozove k odvzemu statusa. A ministrstvo pod vodstvom Simonitija tega ni storilo. Status med drugim društvu omogoča, da je lahko upravičeno do donacij iz dohodnine in do sredstev z razpisov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta