Sovraštvo v družbi se krepi, ministrstvo za kulturo podalo prijavo na upravno sodišče zoper Purgarjevo društvo

A.L.
10.07.2023 09:38

Na ministrstvu bodo podali prijavo na upravno sodišče in jih naznanili na državno tožilstvo ter prosili za izbris iz registra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrstvo za kulturo

Kulturna ministrica Asta Vrečko je v današnji izjavi za medije opozorila na nedavne pojave izrazov nestrpnosti v družbi, ki so zaskrbljujoči. "Kot smo bili priča na letošnji Paradi ponosa, so izrazi nestrpnosti, hujskanja proti drugače mislečim, proti istospolno usmerjenim, proti predstavnikom LGBTQ+ skupnosti, proti tujcem resnično porasli. Zato lahko žalostno ugotavljamo, da se sovraštvo v družbi krepi," pravi ministrica.

Predstavniki javnega izrekanja so tudi predstavniki Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki so povezani z neformalno skupino rumenih jopičev, isti ljudje sestavljajo tudi skupino Nacionalne tiskovne agencije. "Zaradi vsega tega, kar oni javnosti sporočajo s svojim delovanjem in objavami na družbenih omrežjih, smo se na ministrstvu za kulturo odločili, da bomo ukrepali. Zakon o društvih je jasen," pravi Asta Vrečko in nadaljuje: "Nobeno društvo ne sme delovati proti ustavni ureditvi, ne sme delovati zato, da spodbuja versko, rasno ali drugo nestrpnost v družbi, ampak mora s svojim delovanjem krepiti tudi področje, na katerem deluje."

Zato bodo na ministrstvu podali prijavo na upravno sodišče in jih naznanili na državno tožilstvo ter prosili za izbris iz registra. "Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot ni društvo, ki bi krepilo našo družbeno krajino, ampak se njihovo delovanje ne sklada zakonom o društvu. Njihovo delovanje hujska in spodbuja sovraštvo. Zato, da gre naša družba naprej, ne kot država ne kot družba ne smemo spodbujati takšnih načinov postopanja."

Aktiv delavk in delavcev v kulturi je pred ministrstvom za kulturo že konec avgusta 2021 izvedel 9. akcijo oziroma odprtje razstave v javnem interesu. Z akcijo v aktivu so od ministrstva zahtevali,  da Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status kulturne organizacije v javnem interesu. Za takratno akcijo so zapisali, da ni "ne prvi ne zadnji protest proti fašizmu in nacizmu".

V sklopu t. i. razstave je aktiv na okna ministrstva izobesil plakate z več izjavami, ki jih je predsednik omenjenega društva Urban Purgar javno objavil na družbenih omrežjih. 

V aktivu so se vprašali, ali so na razstavi predstavljene Purgarjeve izjave resnično v javnem interesu, ob tem pa od ministrstva zahtevali, da Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status kulturne organizacije v javnem interesu, je takrat poročala STA. Ministrstvo je tedaj vodil Vasko Simoniti

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta