Kongres SMC: Počivalšek v prvo fazo reševanja. Zakaj so se v javnomnenjsko oslabljeni stranki odločili, da del kongresa zaprejo pred javnostjo?

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
16.09.2021 06:00
V sklopu napovedane "revitalizacije" stranke SMC bodo delegati na današnjem kongresu predsedniku stranke in gospodarskemu ministru po pričakovanjih podelili mandat za predvolilna povezovanja in združevanja. Med povabljenimi naj bi bili Kovšca, Podobnik, Šrot ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek bo s povezovanjem in usmerjenostjo v gospodarstvo skušal javnomnenjsko obuditi SMC, ki jo je po Miru Cerarju prevzel leta 2019. 
Robert Balen

"Ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej, je ključno vodilo stranke SMC. Naša energija in ambicija je presegati krizo in ovire tudi pri nadaljnjem razvoju Slovenije," so sporočili iz SMC pred današnjim, četrtim kongresom, na katerem bodo sprejeli programske in operativne usmeritve za delo v prihodnje. Prvi del kongresa, ki bo potekal v Celju in na katerem bodo sodelovali tudi gostje iz drugih političnih strank in širšega družbenega okolja, bo odprte narave, drugi del interne. Zakaj so se v javnomnenjsko oslabljeni stranki odločili, da del kongresa zaprejo pred javnostjo, nam generalni sekretar SMC Miha Rebolj ni pojasnil. Prav tako je na naše zanimanje, koga vse so povabili na srečanje, odgovoril zgolj s povabilom na kongres, kjer da bomo prejeli odgovore na zastavljena vprašanja. Je pa Rebolj kasneje na twitterju zapisal, da so "v duhu političnega dialoga, spoštovanja in nenazadnje olike" povabili med drugim opozicijske stranke, pisno opravičilo o odsotnosti pa da so prejeli le od strank DeSUS in SAB. Po naših informacijah naj bi se na vabilo sicer odzvali celjski župan Bojan Šrot, predsednik SLS Marjan Podobnik in predsednik Gospodarsko aktivne stranke (GAS) Alojz Kovšca.

Prvak SMC Zdravko Počivalšek naj bi na tokratni kongres odhajal predvsem po mandat o združevanju ali sodelovanju z omenjenimi in še nekaterimi drugimi političnimi akterji ter strankami na naslednji volitvah. Kovšca, sicer tudi predsednik državnega sveta, je pogovore o združevanju GAS in SMC v eno stranko za Večer že potrdil, podrobnosti pa ni želel razkriti. Po nekaterih informacijah naj bi se sicer združeni in z novim imenom predstavili do konca tega leta. Na navedbe o sodelovanju se je za Večer odzval tudi že Šrot, ki je dejal: "Težko komentiram govorice. V stranki nismo sprejeli nobene odločitve glede državnozborskih volitev. Niti tega, ali bomo sploh sodelovali na njih. Samostojno zagotovo ne."

SMC, predvsem s strategoma Sebastijanom Jeretičem in Milošem Čiričem, naj bi bila pripravljena tudi za sodelovanje v gibanju Povežimo Slovenijo. Eden od protagonistov projekta, predsednik Zelenih Slovenije in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Andrej Čuš odprtost SMC za sodelovanje komentira tako: "To pomeni, da dozorevajo odločitve in spoznanja ter da se, medtem ko imamo ekstremno levico in zelo močno vladno stranko, na drugi strani odpira prostor za ljudi, ki bodo včasih znali stopiti na žogo in se ne bodo provocirali, ampak predvsem sodelovali." Do kdaj bi se lahko gibanje dokončno oblikovalo, Čuš ni želel napovedati: "Glede na nabor kandidatov za parlamentarne volitve so to zelo sladke skrbi, mislim pa, da bo šlo za močnejšo listo od največje parlamentarne stranke." Kot je dejal, bodo stavili na kombinacijo urbanih in podeželskih posameznikov ter na osebni pristop, kjer da bodo kandidati "nastopili z imenom in priimkom, ne pa se 'šlepali' na stranko".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta