KPK pri ustavnem sodniku Roku Čeferinu ni ugotovila kršitev

STA, A.L.
10.10.2024 12:09

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila obravnavo prijave z očitki o nasprotju interesov ustavnega sodnika Roka Čeferina v postopku presoje ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roka Čeferina je na KPK prijavil nekdanji predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Peter Gregorčič.
Robert Balen

Komisija ni ugotovila kršitev iz lastnih pristojnosti ali iz pristojnosti drugih organov, zato je postopek ustavila, so sporočili s KPK.

Roka Čeferina je na KPK prijavil nekdanji predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Peter Gregorčič, in sicer zaradi domnevne kršitve določb o nasprotju interesov, saj je bil Čeferin naveden kot sodnik poročevalec v postopku presoje ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki ga je ustavno sodišče vodilo na podlagi zahteve državnega sveta.

V predhodnem preizkusu prijave, ki jo je prejela 3. maja letos, je KPK pridobila pojasnila ustavnega sodišča in preučila področno zakonodajo. Ugotovila je, da je Čeferin 19. aprila podal predlog za izločitev v zadevi, ki jo je ustavno sodišče na zahtevo DS vodilo glede presoje ustavnosti novele zakona o RTVS, saj je bil že izločen iz druge zadeve, ki se prav tako nanaša na isti zakon. Predlog za izločitev je bil 25. aprila uvrščen na sklic naslednje seje ustavnega sodišča. Ta je bila 9. maja, ko je ustavno sodišče odločilo, da se sodnik izloči pri obravnavanju in odločanju v tej zadevi, so pojasnili na KPK.

Čeferin januarja lani izločen iz obravnave in odločanja

V primerih okoliščin nasprotja interesov ustavnih sodnikov ne veljajo določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, za uresničevanje katerega je pristojna KPK. Izločanje ustavnih sodnikov namreč ureja zakon o ustavnem sodišču in podrobneje poslovnik ustavnega sodišča, določbe zakona o o integriteti in preprečevanju korupcije pa v skladu s 3. odstavkom veljajo le, če drug zakon vprašanj o nasprotju interesov ne ureja drugače, so dodali.

Z vidika tega, ali je zadevo treba odstopiti drugemu pristojnemu organu, torej ustavnemu sodišču, pa je KPK pridobila dodatne informacije glede izločanja. Pri tem je bistveno, da se sodnik ustavnega sodišča ne more sam izločiti iz odločanja v konkretni zadevi, temveč o tem na zahtevo udeleženca postopka ali na predlog samega sodnika vedno odločajo drugi ustavni sodniki. Ker je bil Čeferin na seji 9. maja v skladu z določbami zakona o ustavnem sodišču že izločen iz zadeve, KPK tudi v zvezi s tem ni potrdila sumov kršitev iz pristojnosti drugih organov, so sklenili na KPK.

Čeferin je bil namreč januarja lani izločen iz obravnave in odločanja o zadevi, v okviru katere je ustavno sodišče presojalo ustavnost novele zakona o RTVS. Uprava RTVS je pobudo za oceno ustavnosti, ki jo je konec leta 2022 vložil Gregorčič, novembra umaknila, sodišče pa o njej ni odločilo.

Zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS je nato decembra vložil še državni svet. Kot je Gregorčič zapisal v utemeljitvi prijave KPK, je DS takrat ustavnemu sodišču predlagal, naj njihovo zahtevo za presojo ustavnosti združi z zadevo, v kateri je ustavno sodišče Čeferina že izločilo.

Čeferin je tedaj za STA pojasnil, da je svojo izločitev predlagal tudi v tem primeru. Ustavno sodišče je njegovemu predlogu ugodilo, iz odločanja pa prav tako na njen predlog, izločilo še Nežo Kogovšek Šalamon.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta