KPK: Horvathovo članstvo v programskem odboru RTVS združljivo s poslansko funkcijo

STA, M.R.
20.09.2024 14:37

Poslanska funkcija poslanca madžarske skupnosti Ferenca Horvatha in njegovo članstvo v programskem odboru RTV Slovenija za madžarski narodnostni program sta združljiva, je ugotovila komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ferenc Horvath
Vanesa Jaušovec

KPK je zaključila obravnavo prijave zoper poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha, ki jo je na komisijo podal pripadnik madžarske narodne skupnosti Attila Kovacs. Poslancu madžarske narodne skupnosti je očital nezdružljivost funkcij. Po njegovem mnenju Horvath opravlja nezdružljivi funkciji, ker je ob poslanski funkciji tudi član programskega odbora RTV Slovenija za madžarski narodnostni program, kar naj bi bilo v nasprotju z zakonom o RTVS.

Protikorupcijska komisija je prijavo v predhodnem preizkusu že proučila in ta teden zaključila njeno obravnavo. Ugotovili so, da v omenjenem primeru ne gre za nezdružljivi funkciji. Programski odbor za narodnostni program namreč glede na naloge in pristojnosti, ki so določene v zakonu o RTVS ni organ, ki bi sprejemal poslovne odločitve ali nadzoroval poslovanje. Nezdružljivost funkcije poslanca bi obstajala v primeru članstva v svetu RTVS, so dodali.

Enako je že v četrtek v odzivu zatrdil tudi Horvath, ki se je skliceval tudi na mnenje ministrstva za kulturo ob njegovem imenovanju.

Kovacs se je poleg prijave na KPK obrnil tudi na državni zbor z zahtevo, da ta zaradi nezdružljivosti funkcij ugotovi prenehanje Horvathovega poslanskega mandata. Mandatno-volilna komisija DZ pa je Kovacsu odgovorila, da mora biti za kakršno koli ukrepanje državnega zbora v primeru nezdružljivosti ta najprej ugotovljena s strani pristojnega organa. V tem primeru je to KPK, ki bdi nad izvajanjem zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta pa je, kot rečeno, ugotovila, da ne gre za nezdružljivi funkciji.

Horvath se je sicer pod očitki o nezdružljivosti funkcij znašel tudi zaradi opravljanja dejavnosti zastopanje v Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti. KPK je v tem primeru že leta 2019 ugotovila, da gre za nezdružljivi funkciji, kar je nedavno potrdilo tudi upravno sodišče. Poslanec se s takšno razlago ne strinja in bo, kot je napovedal, na vrhovno sodišče vložil zahtevo za revizijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta