KPK uvaja preiskavo proti Sanji Ajanović Hovnik, ta o madežu, ki ga je medijska gonja pustila na njenem ugledu

M.R.
30.11.2023 09:26

KPK je po predhodnem preizkusu v zadevi javnega razpisa ministrstva za javno upravo za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij uvedla preiskavo zoper nekdanjo ministrico Sanjo Ajanović Hovnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po razkritjih domnevnih povezav pri razpisu je Sanja Ajanović Hovnik odstopila s položaja ministrice za javno upravo.
Robert Balen

V predhodnem preizkusu je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) zaznala sum kršitve določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki urejajo nasprotje interesov. Senat komisije KPK je tako sprejel sklep o uvedbi preiskave glede ugotavljanja dejanskega obstoja nasprotja interesov. 

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik po novih razkritjih nepreklicno odstopila s položaja, oglasil se je Golob

Komisija je Sanjo Ajanović Hovnik o uvedbi preiskve že obvestila. S preiskavo KPK nadaljuje postopek v povezavi s sumi kršitev nasprotja interesov nekdanje ministrice, ostale očitke glede sumov kršitev v postopku izvedbe javnega razpisa pa še preverja v predhodnem preizkusu, ki ga je uvedla na podlagi prijav, prejetih v septembru in oktobru.

"Šele nadaljnji postopek bo pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi," poudarja komisija. V okviru preiskve bo imela Sanja Ajanović Hovnik tudi možnost pojasniti svoja ravnanja.

Odstopila po razkritju dokumentov na televiziji

Ministrica se je za odstop odločila po tem, ko so v javnost prišli novi "obremenilni" dokazi, ki so jo v aferi z razpisom za nevladne organizacije postavljali v slabo luč. Med največjimi prejemniki sredstev na omenjenem razpisu je bil tudi Inštitut za preučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi njena nekdanja sodelavka in tudi poslovna partnerka Kaja Primorac

V oddaji Tarča na TVS so razkrili dokument, iz katerega je izhajalo, da je Ajanović Hovnik zavajala javnost, ko je izjavila, da za prijavo zavoda IPES na razpis ministrstva ni vedela in da že dolgo nista govorili. Ajanović Hovnik je namreč 10. maja, v času trajanja javnega razpisa, podpisala izjavo ministrstva o podpori programu zavoda IPES Maribor. Sodeč po tem dokumentu je ministrica očitno dobro vedela, da se je na razpis prijavila njena prijateljica, so poročali v Tarči. Ajanović Hovnik je preteklih izjavah zatrjevala, da ni vedela, da se je na razpis prijavil IPES.

Primorac je tudi direktorica in lastnica podjetja Smart center, ki je bil do 16. junija 2022 v solasti Sanje Ajanović Hovnik. Do takrat sta podjetje tudi skupaj vodili. 

Odšla s čisto vestjo

Ob odstopu v začetku oktobra je Sanja Ajanović Hovnik zatrdila, da ima čisto vest, da ni storila nič nezakonitega ter da odhaja, ker ne želi, da "ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije". Omenjeni razpis je bil po njenih zagotovilih transparenten, skladen s strokovnimi in moralnimi standardi ter je omogočal enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij. "Danes vem, da sem s tem svojim ravnanjem posegla v obstoječa razmerja, ki so si jih nekateri v zadnjih desetih letih oblastno vzpostavili," je še zatrjevala, ko je zapuščala ministrstvo za javno upravo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta