Ministrske rošade: Kaj bosta počeli Sanja Ajanović Hovnik in Irena Šinko ter kdo bi lahko zamenjal Uroša Brežana?

M.R.
13.10.2023 10:38

Kje bo ministrica za kmetijstvo Irena Šinko nadaljevala svojo kariero? Kdo bi jo lahko zamenjal? Kdo so kandidati za še dve ministrstvi, ki sta ostali brez ministrov?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Brežan v državnem zboru
Robert Balen

Koalicija pod vodstvom premierja Robeta Goloba bo danes pozno popoldne podprla razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko. Golobov predlog mora namreč podpreti večina poslancev, ki bo glasovala. Podporo razrešitvi je že napovedala opozicijska stranka NSi, pričakovati gre, da bo tudi večina poslancev Gibanja Svoboda podprla Golobov predlog, prav tako koalicijska SD, vprašanje pa je, kako se bodo odločili v Levici.

Po poročanju spletnega portala N1 se bo po razrešitvi Irena Šinko vrnila na svoje prejšnje delovno mesto, in sicer na oddelek za okolje in prostor upravne enote Murska Sobota. Kdo pa bi jo lahko zamenjal na ministrstvu? Začasno bo vodenje ministrstva prevzel obrambni minister Marjan Šarec, premier Robert Golob pa bo moral najti trajnejšo zamenjavo.

Kdo so kandidati za nove ministre?

Dnevnik poroča, da je v igri več imen. Med možnimi nasledniki Irene Šinko se omenja prvega moža agencije za kmetijske trge Mirana Miheliča, generalnega sekretarja Šarčeve vlade Stojana Tramteta ter aktualnega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu in bivšega poslanca LMŠ Darija Krajčiča, ki se je pred leti s poslanskega stolčka poslovil zaradi kraje sendviča, ki jo je označil za "družbeni eksperiment".

Poleg tega pa sta prejšnji teden odstopila še dva ministra Golobove vlade. To sta ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Sanja Ajanović Hovnik, ki sta jo odnesli aferi z dragim poletom v New York in sporen razpis za sredstva nevladnikom, se vrača v staro službo, in sicer na agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja. Uroš Brežan, bivši tolminski župan, pa je brezposeln, še poroča N1.

Kdo so kandidati za njuni zamenjavi?

Naslednik Brežana bi lahko po pisanju Dnevnika postal minister za okolje v Šarčevi vladi Jure Leben, ki je odstopil po aferi z maketo za drugi tir. Pozneje je ustanovil svojo stranko Z.Dej, prav ta stranka pa se je pred lanskimi volitvami preimenovala v Gibanje Svoboda, Leben pa je njeno vodenje prepustil Golobu in se umaknil iz politike. Začasno je vodenje ministrstva sicer prevzela ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Vodenje ministrstva za javno upravo po odstopu Sanje Ajanović Hovnik je začasno prevzel finančni minister Klemen Boštjančič.
Robert Balen

Za vodenje ministrstva za javno upravo, ki ga sedaj začasno vodi finančni minister Klemen Boštjančič, pa naj bi bila po neuradnih informacijah vsaj dva kandidata. Eden je prav tako nekdanji minister iz Šarčeve vlade, in sicer Rudi Medved, ki je trenutno državni sekretar na obrambnem ministrstvu. Poleg njega se omenja tudi sedanjo državno sekretarko na ministrstvu Mojco Ramšak Pešec, ki je bila sekretarka že v času, ko je bil minister Rudi Medved. Oba sodita v kadrovski bazen LMŠ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta