Kriza v Adrii priložnost za hrvaškega letalskega prevoznika

Gregor Grosman, STA
26.09.2019 12:18

Nizkocenovni letalski prevoznik Lauda, ki je v lasti Ryanaira, vabi v svoje vrste pilote Adrie Airways. Turistične agencije najemajo čarterje drugje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Hrvaška je našla način, s katerim bo družbi Croatia Airlines zagotovila potreben kapital, ne da bi kršila evropsko zakonodajo.
Sašo Bizjak

Odpovedi letov Adrie Airways so povzročile rast povpraševanja, boljšo zasedenost letal in povečevanje zmogljivosti pri prevoznikih, ki z Brnika že letijo, so pojasnili v družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem. Povečalo se je tudi zanimanje novih prevoznikov za letenje na Letališče Jožeta Pučnika, dodajajo. Kot so navedli v Fraportu svojo škodo in škodo pogodbenih partnerjev zaradi odpovedanih letov še ocenjujejo. 

Sašo Bizjak

Kriza v Adrii priložnost za hrvaškega prevoznika

Po ocenah podpredsednika hrvaške vlade in finančnega ministra Zdravka Marića za finančno pomoč letalskemu prevozniku ne bi ne bi smeli upoštevati le ekonomskih kriterijev. Podčrtal je izjemno vlogo Croatia Airlines za hrvaški turizem in povezanost države s tujino ter dodal, da ima družba skupaj s hitro rastočimi hrvaškimi letališči velik potencial. Izrazil pa je nezadovoljstvo s tem, da so morali s proračunskim denarjem reševati prevoznika, ker nihče ni analiziral stanja v družbi, preden ji je začela voda teči v grlo.

Koliko potnikov bo zaradi neletenja Adrie Airways prizadetih danes in v petek, še ni znano.
Robert Balen

Na Brniku prizemljenih več tisoč potnikov

Zaradi začasne zaustavitve letalskih operacij je na tleh v torek in sredo ostalo 3700 potnikov, odpovedanih pa je bilo 158 letov Adrie Airways. Prevoznik tudi danes in jutri ne bo letel nikamor, razen popoldanskih letov iz Ljubljane v Frankfurt in nazaj. Letalo, ki te dni za Adrio leti v Frankfurt je družba najela v Nemčiji po principu ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance). "To letalo je letalo pod oznako Adrie in je bilo najeto s strani Adrie pri nemškem prevozniku. Tako kot je Adria svoja letala dajala Lufthansi ali Swissu. Tisti, ki ti da letalo, zagotovi posadko, letalo, zavarovanje in tehnično vzdrževanje letala," je pojasnil Rok Marolt, direktor agencije za civilno letalstvo. 
Na uradni spletni strani letalskega prevoznika tačas vozovnic za dneve, ko Adria ne izvaja letalskih operacij, ni mogoče kupiti. Je pa mogoče kupiti vozovnice za prihodnje dni, ko prav tako ni jasno, ali bo letalski prevoznik izvajal letalske operacije. 

Poskus nakupa vozovnice pri Adrii Airways.

"Nobenega klica ni bilo"

Regulator, Javna agencija za civilno letalstvo RS, je Adrii Airways dala do prihodnje srede čas, da predloži dokaze, da bo še lahko poslovala. Direktor agencije Rok Marolt je včeraj povedal, da na različne računovodske manevre, kot smo jim bili priča v preteklosti, ne bodo več pristajali, ni pa želel razkriti, s kolikšno finančna luknja se sooča letalski prevoznik, od katerega marsikdo pričakuje, da bo že v ponedeljek razglasil stečaj, s čemer bi avtomatično prenehala veljati tudi njegova operativna licenca. Marolt je govoril o nekaj deset milijonih, časnik Finance pa piše, da bi Adria nujno potrebovala vsaj 50 milijonov evrov denarja. 

Rok Marolt
Robert Balen

Na katerih linijah ima Adria konkurenco

Z letališča Jožeta Pučnika Ljubljana lahko potniki poletijo na 27 evropskih destinacij z več kot 260 neposrednimi leti tedensko, ki jih zagotavlja 12 rednih letalskih prevoznikov. Poleg Adrie Airways so to še Aeroflot, Air France, Air Serbia, easyJet, Finnair, LOT Polish Airlines, Montenegro Airlines, Transavia, Turkish Airlines in Wizz Air. Nizkocenovnik bo Ljubljano z Brusljem povezoval le še do 26. oktobra letos, potem pa do marca 2020 ne več.

Letališče Jožeta Pučnika
Robert Balen

Agencije najemajo čarterje pri drugih prevoznikih

Medtem je prekipelo tudi mnogim agencijam, ki so svoje potnike na destinacije nameravale v teh dneh prepeljati s čarterskimi leti Adrie Airways. Za svoje potnike morajo sedaj iskati druge prevoznike. Med njimi je tudi potovalna agencija Potuj nekam, ki organizira dopustovanje na Karpatosu, kamor bi morala skupina poleteti v petek, 27. septembra. Preventivno so že 24. septembra, ko je Adria Airways objavila prvo dvodnevno prenehanje vseh letalskih operacij, preko elektronske pošte obvestili goste, da iščejo alternativne rešitve in da bo po zagotovilih slovenskih organizatorjev potovanj poskrbljeno za vse potnike. 

Andrej Petelinšek

Lauda novači Adriine pilote

Nizkocenovni letalski prevoznik Lauda, ki je v lasti Ryanaira in ima floto 21 Airbusov A320 (naročili so še štiri), vabi v svoje vrste pilote Adrie Airways, piše spletni portal Ex-Yu Aviation. "Razumemo, da so to zelo težki časi za vas in vaše družine. Lauda vam ponuja takojšnjo možnost zaposlitve na Dunaju in Palmi de Mallorci za kapitane in prve častnike," je dejal glavni pilot Laude Chris Grube.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta