(VIDEO) Rok Marolt o ultimatu Adrii Airways: "Roka sigurno ne bomo podaljšali"

Gregor Grosman Gregor Grosman
25.09.2019 14:26

Adria Airways v četrtek in petek nadaljuje z omejenim izvajanjem poletov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek
Gregor Grosman
Rok Marolt, direktor agencije za civilno letalstvo.
Robert Balen

Vse oči so bile danes uprte v Roka Marolta, direktorja agencije za civilno letalstvo (CAA), ki je po sestanku oziroma ustni obravnavi s predstavniki Adrie Airways v zvezi z ohranitvijo operativne licence tega letalskega prevoznika, sporočil odločitev agencije in napovedal nadaljnje ukrepanje. "Prisotnih je bilo vseh šest odgovornih oseb, ki so neposredno odgovorne za varnost v letalskem prevozniku in njihova finančna direktorica, ki so povedali nekaj novih dejstev. Adrii smo dali čas do srede, 2. oktobra 2019 opolnoči, da nam predložijo potrjen finančni načrt prestrukturiranja s strani lastnikov, ki mora biti podkrepljen s podpiranimi najemnimi pogodbami z lastniki letal in vlogami za vpis teh letal v njihovo spričevalo letalskega prevoznika. V nasprotnem primeru bo agencija brez kakršnekoli obravnave in pojasnil Adrii Airways odvzela operativno licenco, s tem onemogočila izvajanje komercialnih letalskih prevozov," je razložil Marolt. CAA je postavila še dodaten pogoj, da v primeru, če bi poslovodstvo Adrie pričelo stečajni postopek, mora agencijo o tem takoj obvestiti in operativna licenca avtomatično preneha delovati. To bi pomenilo tudi nezmožnost izvajanja tovornega prometa.

Adrii ostaja (še) 10 letal

Še med ustno obravnavo pa je CAA izrekla novi dve ustni odločbi, prvo za zaustavitev dveh letal Bombardier CRJ, druga odločba pa se je nanašala na zaustavitev treh letal Airbus A319. Prejeli so namreč zahteve za izpis omenjenih letal iz spričevala letalskega prevoznika in posledično tudi iz slovenskega registra. Adriina operativna flota se je tako še dodatno zmanjšala. Prvi letali tipa CRJ 900 sta bili prizemljeni minuli četrtek, še eno istega tipa je prevoznik po dogovoru vrnil v petek, današnji izpis skupno petih letal pa pomeni, da ima Adria Airways tačas na razpolago le še deset operativnih avionov. "V tem trenutku ima spričevao še šest letal tipa CRJ in štiri letala tipa Saab. Po naših informacijah so nekatera letala prizemljena, a to ni stvar agencije. Trenutno je na spričevalo letalskega prevoznika vpisanih še 10 letal, za nekatere od njih imamo že zahteve lastnikov, da se izpišejo, nismo pa dobili še vseh potrebnih dokumentov, ki morajo biti predloženi, da se izpis izvrši. Gre za šest letal tipa CRJ," je pojasnil Marolt. Tako bi se lahko Adriina flota že kmalu zmanjšala na zgolj štiri letala.
{facebookpost}https://www.facebook.com/STA.Novice/videos/742881386125276/{/facebookpost}
Marolt postavitev roka utemeljuje s pojasnilom odgovornih oseb, da so dali lastnikom čas do prihodnjega ponedeljka, da se odločijo, ali bodo sprejeli načrt finančnega prestrukturiranja, da dokapitalizirajo podjetje in da nadaljujejo z delovanjem. "Na oblike dokapitalizacije s pripojitvami podjetij ali prodaje blagovne znamke na agenciji ne bomo več pristali. Potrebujemo jasna zagotovila, kako bo finančno prestrukturiranje izvedeno," je bil oster Marolt, ki tudi ne bo pristal na kakršnikoli zamik določenega roka. "Roka sigurno ne bomo podaljšali." V nekaj dneh, do petka prihodnji teden, pa se bo CAA odločila, ali je predložena dokumentacija ustrezna. "Pogodbe z lastniki letal lahko pregledamo hitro, vloge za vpis v spričevalo letalskega prevoznika morajo biti že v naši agenciji. Za plače zaposlenih bomo izvedeli od sindikatov ali zaposlenih, ali so bile izplačane." Tudi izplačilo zaostalih plač je eno izmed jamstev, ki jih od Adrie zahteva agencija. Natančnih številk direktor agencije ni želel razkriti, dejal pa je, da gre za precej visoke vsote denarja, ki jih potrebuje Adria. "Več deset milijonov evrov."

Adria Airways v četrtek in petek nadaljuje z omejenim izvajanjem poletov

Nekaj pred 17. uro Adria Airways javnost obvestila, da bo z začasno prekinitvijo večine svojih letalskih operacij nadaljevala tudi v četrtek, 26. 9. in v petek, 27. 9. Zapisali so, da bodo v naslednjih dveh dneh nadaljevali z ohranjanjem povezave s svojim najpomembnejšim vozliščem v Frankfurtu in bo v obeh omenjenih dneh izvedla večerna poleta na relaciji Ljubljana - Frankfurt - Ljubljana.

V trenutku, ko so z Adrie poslali obvestilo, da bodo tudi v prihodnjih dveh dneh njihove letalske operacije omejene, tega na spletni strani še ni zaslediti, čeprav potnike pozivajo, naj se za informacije o njihovemu letu orientirajo prek spleta. 
Zdravko Počivalšek na današnji novinarski konferenci.
Gregor Grosman

Počivalšek po srečanju z zaposlenimi v Adrii: "Imamo samo dve možnosti"

Ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek so danes obiskali predstavniki Sindikata prometnih pilotov Slovenije. "Adria Airways je nedvomno pomembno podjetje za slovensko gospodarstvo in turizem, to sem že večkrat poudaril. Dejstvo je, da imajo njene težave lahko kratkoročne in srednjeročne posledice za gospodarstvo in turizem. Poudariti moram, da nam ni vseeno, kaj se z Adrio dogaja, iz več razlogov: zaradi ohranitve povezav Slovenije s svetom, tudi po zraku, zaradi blagovne znamke, ki ima svojo težo in je vsaj nekoč pomenila kakovost v našem prostoru in konec koncev nam ni vseeno zaradi njihovih zaposlenih," je dejal Počivalšek.
{embed_youtube}https://youtu.be/JDj43ujqQdo{/embed_youtube}
Adria je bila nazadnje dokapitalizirana leta 2011 s 70 milijoni evrov, do iztega nove možnosti za dokapitalizacijo pa mora preteči deset let. Ker je podjetje v privatni lasti, je manevrski prostor države za pomoč zelo zožan. "Povedati je treba, da ima Adria neodgovornega lastnika, ki je Adrio pripeljal do stopnje, da ostaja brez letal, da so pod vprašajem licence za letenje in da imamo za reševanje tako resne situacije zelo malo časa", je še dodal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Od pomladi so iskali možnost, kako pomagati Adrii na način, da to ne bi bila nedovoljena državna pomoč, "smo pa postavili in na tem vztrajamo še danes pogoj, ki je osnovni. Da pridobimo od vodstva Adrie vzdržen poslovni načrt, ki bi izkazoval, kako bo lahko podjetje v bodoče poslovalo na zdravih temeljih in splavalo na površje. Brez jasnih poslovnih načrtov ni bilo možno, ni možno in tudi ne bo možno Adrii v nobenem pogledu pomagati." Počivalšek je še dejal, da so danes dobili pozitivno informacijo, da je agencija za civilno letalstvo Adrii in njenim lastnikom še za nekaj časa, do 2. oktobra podaljšala rok, da predložijo potrjen finančni načrt prestrukturiranja. "Sestal sem se tudi s predstavniki pilotov in sindikata pilotov, ki so mi predstavili njihov pogled na situacijo in po njihovem tri možne rešitve. Proučili bomo izvedljivost vseh rešitev, ki so na mizi in skušali hitro ukrepati." Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se bo pri tem moralo uskladiti z ministrstvoma za finance in infrastrukturo. 
"Ne moremo se strinjati s prizadevanji uprave Adrie, ki skuša v zadnjem času prikazati državo kot tisto, ki je odgovorna za to, kar se dogaja. Definitivno je bilo dovolj časa, da bi v konstruktivnem sodelovanju lastnika z državo prej prišli do rešitve. Slišimo tudi, da so odnosi med upravo in zaposlenimi zelo slabi in vse to ne prispeva k temu, da bomo lahko konstruktivno našli hitro rešitev," je nadaljeval Počivalšek.
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1176857806835802112{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1176857270719864834{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1176856957279526913{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1176856571424456705{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1176856035480547328{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1176855684702490624{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1176838853824602112{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1176838529143529473{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1176838225278767104{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1176837801679228928{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta