Krka lani z 287 milijoni čistega dobička

Damijan Toplak Damijan Toplak
28.01.2021 12:10
Novomeški farmacevt, ki ga bo tudi v mandatu 2022 do 2027 vodil Jože Colarič, je lani prihodke povečal za tri odstotke, čisti dobiček pa za kar 17 odstotkov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krkina zaposlena med delom (foto: Krka)
Krka

Na današnji opoldanski novinarski konferenci je uprava družbe Krka predstavila predhodno nerevidirano oceno poslovanja skupine Krka za leto 2020, ki jo je na včerajšnji seji obravnaval nadzorni svet družbe. Skupina Krka je ustvarila prodajo v vrednosti 1,535 milijarde evrov, kar je 3 odstotke več kot v letu 2019. Čisti dobiček skupine Krka na osnovi predhodnih nerevidiranih izkazov znaša 286,6 milijona evrov, kar pa je celo 17 odstotkov več kot predlani.

Jože Colarič, predsednik uprave Krka, je lahko zadovoljen z lanskoletnim poslovanjem novomeške farmacevtske družbe, prav tako pa bo družbo vodil še vsaj do konca leta 2027.
Damijan Toplak

Predsednik uprave in generalni direktor družbe Jože Colarič, ki bo letos dopolnil 66 let, Krko pa vodi od leta 2005 in je šele tretji predsednik uprave v 67-letni zgodovini podjetja, je ob tem povedal: "V lanskem letu je pandemija covida-19 svet postavila pred veliko preizkušnjo. V Krki smo se na nastalo situacijo hitro odzvali. Zaščitili smo zaposlene, omogočili neprekinjeno poslovanje ter trgom vseskozi zagotavljali zadostne količine kakovostnih in učinkovitih farmacevtskih izdelkov. Dokazali smo, da smo fleksibilni ter dobro pripravljeni, da s pomočjo poslovnega modela vertikalne integracije nemudoma odgovorimo na spremenjene in zahtevne okoliščine. Čeprav je pandemija ovirala naše marketinško-prodajne aktivnosti, smo zabeležili rekordne prodajne rezultate. Registrirali smo 20 novih zdravil, med njimi prvo na Kitajskem (za antiepileptik pregabalin v obliki trdih kapsul). Z večjo prodajo in učinkovitostjo poslovnih procesov smo izboljšali marže in zabeležili največji čisti dobiček doslej. Nadzorni svet družbe me je imenoval za predsednika uprave in generalnega direktorja Krke za obdobje 2022-2027 ter mi podelil mandat za sestavo uprave za to obdobje. Preostali člani uprave bodo imenovani na redni seji nadzornega sveta 17. novembra 2021. Na podlagi izkazanega zaupanja bom skupaj s sodelavci nadaljeval uresničevanje zastavljenih usmeritev družbe, ki jih bomo s prenovljeno 5-letno strategijo v drugi polovici leta še nadgradili. Krko bomo v novem mandatu vodili po začrtani poti mednarodno uveljavljene in inovativne generične farmacevtske družbe, ki uresničuje zastavljene finančne in trajnostne cilje v dobro vseh njenih deležnikov."

Skupne naložbe skupine Krka v dodatne zmogljivosti ter v razvoj in raziskave so v letu 2020 znašale skoraj 230 milijonov evrov. Količinsko so lani v celotni skupini prodali za sedem odstotkov več, prihodkovno pa je bila sedemodstotna rast v regiji Vzhodne Evrope, v Jugovzhodni Evropi so imeli štiriodstotno rast prodaje, v Srednji in v Zahodni Evropi pa enoodstotno. Na drugi strani so imeli v čezmorskih tržiščih štiriodstoten padec prodaje, v Sloveniji, predvsem zaradi hčerinske družbe Terme Krka in četrtino manj prihodkov, pa celo osemodstotni padec vseh prihodkov, doseženih v Sloveniji, medtem ko so pri samih zdravilih v Sloveniji prodajo povečali za pet odstotkov.

Lani v Sloveniji zaposlili 453 sodelavcev

V skupini Krka je bilo konec lanskega leta 11.677 zaposlenih, od tega v tujini 5418. Skupaj z agencijskimi delavci je bilo v skupini Krka 12.631 zaposlenih. V Sloveniji se je število zaposlenih povečalo za 262, oziroma za 4 odstotke. Skupaj z nadomeščanji odhodov in upokojitev so v Sloveniji lani na novo zaposlili 453 sodelavcev. V skupini za letos načrtujejo prodajo izdelkov in storitev v višini 1,535 milijarde evrov, kar bi bilo isto kot lani, in pa čisti dobiček okoli 265 milijonov evrov, kar bi bilo 22 milijonov evrov manj kot lani. Za vlaganja, ki bodo namenjena predvsem povečanju in posodobitvi proizvodnih zmogljivosti in infrastrukture, načrtujejo 114 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta