Kronologija: Slovenija v mesecu in pol od prve okužbe do prvega sproščanja ukrepov

A.L, STA
18.04.2020 15:23

V Sloveniji so prvi primer okužbe z virusom sars-cov-2 zaznali 4. marca. Dober teden zatem je bila razglašena epidemija. Od takrat so potrdili že preko 1300 okužb, umrlo je več kot 60 ljudi, oblasti pa so sprejele vrsto strogih ukrepov za omejitev širjenja epidemije. Ti so doslej delovali, tako da se začenja njihovo postopno sproščanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

7. februar - V javnost je prišla informacija, da je na ladji za križarjenje, ki je bila zaradi izbruha novega koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, tudi šest slovenskih državljanov.
19. februar - Pri dveh od šestih Slovencev, ki so jih izkrcali z ladje v Jokohami, so potrdili okužbo, zato sta morala v bolnišnico na Japonskem. To sta bila prva primera okužbe pri slovenskih državljanih. Ostali štirje so se vrnili v domovino, kjer so prestali 14-dnevno karanteno.
24. februar - Sekretariat sveta za nacionalno varnost je v razširjeni sestavi razpravljal o razmerah v zvezi z novim koronavirusom. Kot so sporočili po seji, so razmere pod nadzorom. Na Novogoriškem so zaradi bližine Italije in številnih gostov iz te države sprejeli prve ukrepe, po državi so marsikje že pošle zaščitne maske in razkužila.
27. februar - Vlada je obravnavala ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Sprostila je blagovne rezerve, menila pa, da zaprtje mej ne bi ustavilo širjenja virusa.
29. februar - V domovino sta se vrnila še zadnja potnika z ladje za križarjenje, potem ko sta bila na testiranjih negativna. V Sloveniji še ni bilo potrjene okužbe, skupaj je bilo opravljenih 188 testiranj. So pa prve okužbe potrdili v obmejnih Gorici in Trstu v Italiji.
4. marec - V Sloveniji so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Okuženi se je vrnil s potovanja po Maroku, nato pa zaradi poškodbe in slabega počutja obiskal osebnega zdravnika in ljubljansko urgenco. Iskanje vseh njegovih stikov, da bi zajezili okužbo, je bilo zaradi tega težavno.

Večer
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta