(SVET) V Veliki Britaniji več kot 15.000 mrtvih zaradi covida-19, na Hrvaškem do 4. maja podaljšujejo ukrepe za zajezitev koronavirusa

A.L., STA
18.04.2020 08:15

Več držav je včeraj napovedalo rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, med njimi Hrvaška in Danska. Kitajska pa se je morala znova braniti kritik zaradi svojega odziva na novi koronavirus.Včeraj jo je kritiziral francoski predsednik Emmanuel Macron.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

17.55

V Veliki Britaniji več kot 15.000 mrtvih zaradi covida-19

V Veliki Britaniji je zaradi covida-19 umrlo še 888 ljudi, število okužb z novim koronavirusom pa se je v zadnjih 24 urah povečalo za 5526. Zaradi naraščanja okužb in števila smrti zaradi koronavirusa se je britanska kraljica Elizabeta II odločila, da njenega rojstnega dneva letos ne bodo naznanile tradicionalne topovske salve.
V bolnišnicah v Veliki Britaniji je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo 15.464 ljudi, je po poročanju britanskega BBC sporočilo ministrstvo za zdravje. Po zadnjih podatkih so doslej na Otoku izvedli 460.437 testov za koronavirus, od tega jih je bilo 114.217 pozitivnih.
16.45

Na Hrvaškem do 4. maja podaljšujejo ukrepe za zajezitev koronavirusa

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 18 novih okužb in tri smrti zaradi novega koronavirusa, je sporočil tamkajšnji nacionalni štab civilne zaščite. Za štirinajst dni, do 4. maja, pa so podaljšali ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.
Kot je potrdil minister za zdravstvo Vili Beroš, se je doslej na Hrvaškem z novim koronavirusom okužilo 1832 ljudi. Testirali so skupaj 21.647 oseb, v zadnjih 24 urah 694. Pozitivnih je bilo 8,53 odstotka, kar je nekoliko manj kot v petek.
15.05

Število umrlih zaradi covida-19 v Španiji preseglo 20.000

Število ljudi, ki so umrli zaradi okužbe z novim koronavirusom, je danes v Španiji preseglo 20.000. Gre za tretje največje število smrtnih žrtev za ZDA in Italijo na svetu. Število vseh okuženih se je povzpelo na nekaj več kot 191.000, ozdravelo je skoraj 75.000 ljudi.
Od začetka epidemije je v državi covidu-19 podleglo 20.043 ljudi, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. V zadnjih 24 urah je umrlo 565 ljudi, potem ko so dan pred tem zabeležili 585 smrtnih žrtev.
14.55

Danska v boju proti koronavirusu podaljšala prepoved javnega zbiranja

Danska je v okviru ukrepov za boj proti novemu koronavirusu pozno v petek podaljšala prepoved javnega zbiranja več kot desetih ljudi. Prepoved je veljala od 17. marca in naj bi se iztekla danes.
Iz prepovedi so izvzeti vrtci in šole do petega razreda, ki so ta teden po štirih tednih zaprtja znova odprli vrata. Prepoved prav tako ne velja za pogrebe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Na Danskem bodo sicer v ponedeljek ob upoštevanju določenih ukrepov lahko znova začeli delati frizerji, zobozdravniki, fizioterapevti in avtošole.
14.00

V Nemčijo prispela skupina begunskih otrok brez spremstva iz Grčije

V Nemčijo je danes prispela skupina približno 50 begunskih otrok brez spremstva, ki so jih evakuirali iz sprejemnih centrov na grških otokih. Mladoletni begunci so z letalom iz Aten pristali v Hannovru. Vse so pred odhodom iz Grčije testirali za novim koronavirusom, najprej pa bodo v Nemčiji ostali v štirinajstdnevni karanteni.

epa
EPA

Škotska epidemiologinja: OI 2021 nerealne, če ne bo učinkovitega cepiva

Ena izmed vodilnih škotskih epidemiologinj Devi Sridhar je prepričana, da so poletne olimpijske igre, ki bodo po preložitvi v Tokiu prihodnje leto, "zelo nerealne", če ne bodo prej odkrili učinkovitega cepiva proti novemu koronavirusu, zaradi katerega se je svet znašel v najhujši krizi po drugi svetovni vojni.
"Če bomo v naslednjem letu dobili cepivo, potem dejansko mislim, da so olimpijske igre realno izvedljive. Cepivo bo pomenilo res velikanski preboj, torej učinkovito, cenovno dostopno in splošno razpoložljivo cepivo," je zatrdila škotska epidemiologinja na petkovi novinarski konferenci Univerze v Edinburghu, poroča britanska radiotelevizija BBC.

Večer

V Rusiji rekordno število novih okužb in smrti zaradi koronavirusa

V Rusiji število okuženih z novim koronavirusom še naprej hitro narašča. Danes so zabeležili rekordnih 4758 novih okužb, število okuženih se je tako povzpelo na več kot 36.700, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zaradi covida-19 je umrlo še 40 ljudi. Moskovski župan Sergej Sobjanin je karanteno, ki bi se sicer iztekla jutri, podaljšal do 1. maja.
V Rusiji je doslej zaradi covida-19 umrlo 313 ljudi. V zadnjih 24 urah so v Rusiji potrdili 4785 novih okužb, število okuženih se je tako povzpelo na 36.793. Ozdravelo je 3057 obolelih.
10.10

Grozljivo stanje v domu za ostarele po okužbah s koronavirusom pretreslo Kanado

Kanado so pretresla razkritja glede stanja v domu za ostarele blizu Montreala, kjer se je razširil novi koronavirus. Zaposleni so večinoma odšli, oskrbovanci pa so bili v veliki meri prepuščeni sami sebi. V nekaj tednih jih je umrlo 31. Ustanova je postala simbol grozljivega davka, ki ga je koronavirus terjal v domovih za ostarele v državi.

Reuters

Srbija na Kosovo poslala tisoč testov za koronavirus

Srbija je na Kosovo v petek v znak dobre volje poslala tisoč testov za novi koronavirus. Pristojni so pošiljko predali na mejnem prehodu Jarinje. Kosovo je teste sprejelo kot del regionalnega sodelovanja v boju proti pandemiji, je potrdil tiskovni predstavnik kosovskega ministrstva za zdravje.
Pred dnevi je italijanski veleposlanik v Prištini Nicola Orlando dejal, da je Italija omogočila klic med srbskim in kosovskim ministrom za zdravje Zlatiborjem Lončarjem in Arbenom Vitijo. Razpravljala sta o skupnih ukrepih za zaustavitev pandemije.
8.00

V ZDA se začenjajo osredotočati na krepitev testiranja za novi koronavirus

V ZDA so se v petek stopnjevali politični prepiri med vlado predsednika ZDA Donalda Trumpa in guvernerji zveznih držav glede okrepitve zmogljivosti testiranja za novi koronavirus. Ponekod pa so se nadaljevali protesti privržencev predsednika Donalda Trumpa proti ukrepom guvernerjev za zajezitev pandemije.
Število okuženih z novim koronavirusom je v ZDA do petka zvečer preseglo 701.000, umrlo je 37.000 ljudi. V najhuje prizadeti zvezni državi New York je okuženih več kot 230.000, mrtvih pa 17.000 ljudi. V mestu New York je število okužb naraslo na 127.000, število smrti pa na 13.000.

Reuters

Iz Švedske: Ne glede na to, da so ukrepi pri nas mili, je Stockholm danes daleč od mesta, ki ga sicer poznam

"Približno mesec je minil, odkar so v severnih državah, tudi po celotni Evropi, obveljale obsežne prepovedi. Nov način življenja smo zdaj že nekako sprejeli, postal je normalen. Živim v Stockholmu, prestolnici Švedske, ki predstavlja državo v Evropski uniji z manj strogimi ukrepi. Restavracije so še vedno odprte, v baru oziroma na njihovih terasah lahko spiješ kozarec vina, če želiš, lahko greš v telovadnico." Več -> TUKAJ.
7.15

Daleč je še odrešitev za Italijo

Zdravje, sodstvo, gospodarstvo, Evropa, politika. Vse to se prepleta v Italiji v zvezi s koronavirusom. V zadnjih dneh je postalo stanje eksplozivno in vprašanje je, ali bo država kos številnim izzivom, ki se pojavljajo.

Reuters

Koga briga za Palestince

Ameriška vlada je Palestincem namenila pet milijonov dolarjev za boj proti koronavirusu. Natančno dolar na glavo. Predstavljajte si ozemlje, veliko za petdesetino Slovenije in poseljeno s prav toliko prebivalci kot pri nas, torej okoli dvema milijonoma. Ozemlje, ki je v skoraj popolni karanteni že 13 let in ta neprostovoljna samoizolacija se razrahlja tako redko, da to meji na čudež. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta