"Lastniki vozil nemalokrat slabe volje," priznavajo v LPP. Ste tudi vi opazili višje cene pri registraciji?

Miha Raičevič Miha Raičevič
24.04.2023 14:55

S 1. aprilom so se podražili tehnični pregledi motornih vozil. Cene so od tega meseca višje za 5 odstotkov, a nemalo lastnikov vozil je letos zaznalo višje stroške pri registraciji. Preverili smo, kaj vse je dražje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Tehnični pregledi za osebno vozilo z maso do 2,5 tone po novem stanejo 36,74 evra (prej 34,99 evra). Lastniki motornih koles pa morajo po novem za tehnični pregled odšteti 19,09 evra (prej 18,18 evra). Na ministrstvu za infrastrukturo pojasnjujejo, da je podražitev posledica višjih cen življenjskih potrebščin. 

Gre za 5-odstotno podražitev, toliko pa bodo lastniki vozil za tehnični pregled več odšteli pri vseh pooblaščenih izvajalcih tehničnih pregledov. Ceno namreč določa pravilnik, ki je v domeni ministrstva za infrastrukturo. 

Izvajalci tehničnih pregledov tako na cene nimajo nobenega vpliva. Lahko pa sami določajo cene samega upravnega postopka pri prvi registraciji ali podaljšanju registracije. Pri Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) je treba od konca lanskega leta za upravni postopek podaljšanja registracije po novem odšteti 10,70 evra (prej 9,10 evra), pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) je treba za postopek trenutno odšteti 12,95 evra, pri Avto Krki pa nam cene za zdaj niso želeli razkriti. 

Igor Napast

Pri LPP, kjer lahko tako kot tudi pri vseh ostalih izvajalcih tehničnih pregledov podaljšate registracijo, so lastniki vozil zaznali podražitev nekaterih avtomobilskih zavarovanj "in so ob sklenitvi zavarovanja nemalokrat slabe volje"

Višje spremembe pri zavarovanjih

Do zdaj omenjeni stroški sicer predstavljajo zgolj manjši del celotnega stroška registracije. Poleg cen tehničnega pregleda in upravnega postopka mora lastnik vozila plačati tudi uporabo ceste in obvezno zavarovanje vozila, ki predstavlja največji strošek. Nemalo voznikov pa se odloči tudi za kasko zavarovanje. In na področju zavarovanj so cene še bolj poskočile. 

Zavarovalnica Triglav je letos ob polletju povečala prihodke, in za razliko od lani poslovala z dobičkom. 
Tit Košir

Zavarovalnica Triglav je sporočila, da je zaradi inflacije v lanskem letu za 10 odstotkov podražila premije na področju avtomobilskih zavarovanj, letos pa še za dobrih 8 odstotkov. "Namen teh sprememb je zagotavljati enako kakovost kritij pri zavarovancih, pri čemer imajo pomemben vpliv tudi podražitve cen avtomobilov," odgovarjajo. Pri tem poudarjajo, da so se samo lani cene nadomestnih avtomobilskih delov podražile za 10 odstotkov, v zadnjih petih letih pa za več kot 40 odstotkov. Povečuje se tudi število delov, ki so v posameznih primerih poškodovani. "Ti deli pa so tudi cenovno precej višjega ranga, kot so bili v preteklosti," so še pojasnili. 

Kljub podražitvam za zdaj niso zaznali zmanjšanja zavarovalnih kritij oziroma števila sklenjenih zavarovanj. Delež zavarovanj, ki niso zakonsko obvezna po zadnjih podatkih, celo narašča, poudarjajo. "To nakazuje na razumevanje strank o potrebi in njihovi smiselnosti tovrstnih zavarovanj."

V zadnjih letih se zvišuje škodna pogostost

Inflacija je razlog za podražitve avtomobilskih zavarovanj tudi v Zavarovalnici Sava. Ugotavljajo, da se je zaradi podražitev karoserijskih delov, stekel, mehanskih delov pa tudi storitev mehanikov, serviserjev in avtovleke precej povišala povprečna škoda. Zato so tudi dvignili cene, niso pa želeli navesti podražitev niti v relativnih deležih, čeprav smo jih za to prosili. Pravijo le, da se trudijo ohranjati konkurenčnost in visoko kakovost storitev. 

Bolj konkretni pa so bili v zavarovalnici Generali, kjer so premije v povprečju podražili za vsaj 10 odstotkov. Pri kasko zavarovanju je razlogov za podražitve več. Med drugim tudi vse višje cene vozil, saj so prav te merilo za odmerjanje premije, hkrati pa pri Generaliju poudarjajo, da so precej narasle tudi cene rezervnih delov in storitvenih uslug. Poleg tega opažajo, da se v zadnjih dveh letih zvišuje škodna pogostost. 

Pojasnili so še, da je država oktobra lani povišala požarno takso s 5 na 9 odstotkov. Ta se zaračunava pri zavarovanjih, ki krijejo nevarnost požara, tako pri vozilih kot tudi pri nepremičninah. Prav tako pa na višino zavarovalnih premij vplivajo vse bolj pogoste in intenzivnejše naravne ujme. Ljudje se v času zaostrenih gospodarskih razmer in inflacije ter ob naraščanju cen surovin zavedajo, da so prav zavarovanja pomembna varovalka, ki omogočajo tudi finančno varnost ob nenadnih in nepričakovanih situacijah in dogodkih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta