Ko na dopustu v sosednji Italiji ostaneš brez svojega avtomobila. Tako na očitke odgovarjajo v zastopništvu BMW v Sloveniji

Janez Kovačič Janez Kovačič
07.02.2022 05:00

Slovenska družina s tremi otroki je med lanskim dopustom v Italiji nepričakovano ostala brez vozila, BMW X5.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bmw

V začetku septembra se je družina iz Medvod - oče in mama, formalno lastnica avtomobila BMW X5, ter trije otroci (6, 17, 19 let), njihov naslov hranimo v uredništvu - odpravila na krajši dopust v sosednjo Italijo, točneje v Toskano. Po nekaj dnevih je motor začel nagajati, zato so se odločili, da se odpeljejo do najbližjega pooblaščenega servisa za te nemške avtomobile. Na servisu BMW Birindelli v Empoliju so jim takoj po prevzemu in pregledu vozila povedali, da je bilo to že trikrat vpoklicano zaradi odprave konstrukcijske napake oziroma varnostnega vpoklica (tako imenovani recall), in sicer zaradi zamenjave zračnih varnostnih blazin proizvajalca Takata. Naslednji dan so jih obvestili, da so odpravili napako, zaradi katere so prišli na servis, saj so zamenjali vžigalne svečke in tuljave, kar je stalo 680 evrov. Toda hkrati so jim povedali, da njihov BMW (letnik 2010, prva registracija leta 2011, drugi lastniki, avto je bil pripeljan iz ZDA in homologiran v Evropi oziroma pri nas) ne sme zapustiti njihove delavnice. Kljub vsem prošnjam in začudenju, zakaj vozila ne morejo odpeljati, so na servisu vztrajali, rekoč, da morajo po nalogu tovarne, torej BMW, obvezno zamenjati varnostne blazine. Če bi se z avtom odpeljali in bi se zgodila nesreča, bi bil servis ob licenco. Družini ni preostalo drugega kot najem avtomobila, s katerim so se odpeljali domov oziroma do Trsta, kar jih je stalo dodatnih 600 evrov. Po 29 dnevih jih je italijanski serviser obvestil, da so zamenjali zračne varnostne blazine in da lahko pridejo po vozilo, kar je povzročilo dodatne stroške in veliko izgubo časa. Zamenjava zračnih varnostnih blazin je bila opravljena brezplačno oziroma na stroške BMW, kar je pri vpoklicih običajno.

Spoznanje o tem, da so se od leta 2017, ko so kupili avtomobil, vozili z nevarnim vozilom in da je imelo to že tri vpoklice, ki pa pri nas niso bili opravljeni tako, kot je to zahtevala tovarna BMW, je bilo za družino šokantno. Ko so začeli raziskovati, zakaj jih na pooblaščenem servisu BMW Avto Aktiv Intermercatus v Kranju, kamor so tako oni kot tudi prejšnji lastnik ves čas vozili avtomobil, ki je bil tam kar 12-krat (!), niso seznanili z obveznim varnostnim vpoklicem in posledično zamenjali nevarnih zračnih varnostnih blazin, so se obrnili na BMW Group Slovenija, ki je uradni predstavnik nemške tovarne pri nas. Pravila v teh primerih so jasna: pooblaščeni predstavniki tovarne so dolžni najti lastnika avtomobila, in to ne glede na to, kolikokrat je zamenjal lastništvo, kje je bil kupljen in kdo ga je servisiral. Ko gre za varnostni vpoklic, kar zamenjava varnostnih blazin vsekakor je, je to treba opraviti takoj, ne pa v okviru rednega ali kakšnega drugačnega obiska servisa. Sledilo je dolgo dopisovanje, pri čemer so pri BMW Group Slovenija ob vsem drugem sporočili, da je morebiten vzrok za vse skupaj tudi to, da "vozilo žal ni bilo kupljeno v Sloveniji, uvoženo je bilo iz Amerike".

Tako matične tovarne kot njihovi uradni zastopniki ločijo med varnostnimi vpoklici in tako imenovanimi tehničnimi akcijami. To velja tudi za BMW in slovenskega zastopnika. BMW Group Slovenija je v enem odgovoru tudi zapisal, da "je bil o zadevni tehnični akciji lastnik (prejšnji, op. p.) večkrat primerno opozorjen in obveščen. Izvedba je bila vsakokrat na zahtevo lastnika preložena na naslednji servisni obisk. Dokazna dokumentacija je v hrambi pri pooblaščenem servisu BMW." Podroben pregled dokumentacije prejšnjega oziroma prvega lastnika avtomobila je družini odkril, da je bila še pred tremi varnostnimi vpoklici res opravljena tehnična akcija, ni pa bil izpeljan varnostni vpoklic oziroma zamenjava zračnih varnostnih blazin. Tudi "dokazna dokumentacija", o kateri piše BMW Group Slovenija, zanje ni verodostojna oziroma je nična. In se sprašujejo, koliko vozil BMW se po Sloveniji še vozi z nevarnimi zračnimi varnostnimi blazinami, ne da bi njihovi lastniki o tem karkoli vedeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.