Lendava: Farmacevtka zaradi lastnih verskih načel ni želela izdati kontracepcijskih tablet

A.L.
05.10.2024 13:51

Lekarna ni ne društvo, ne verska ustanova, opozarja bralka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Portal Lendavainfo poroča o težavi, na katero je naletela njihova bralka. V lendavski enoti Pomurskih lekarn zaposlena farmacevtka občanki kljub veljavnemu receptu ni želela izdati kontracepcijskih tabletk. Razlog za to naj bi bil po poročanju portala ugovor vesti. "Tokrat sem to doživela od iste zaposlene že tretjič, dvakrat sem se po dogodku umirila in ga potlačila, čeprav mi je povzročil stres in same nevšečnosti, sedaj v tretje pa tega več ne nameravam storiti," je za Lendavainfo povedala bralka in dodala, da je bila zaposlena neposredna in ji dejala, da ji omenjene terapije zaradi lastnih verskih načel ne more izdati. "Nedopustno je, da je kdorkoli v letu 2024 v stresu, ker mu farmacevtka ne želi izročiti terapije, za katero ima recept," je za medij dejala bralka in dodala, da lekarna ni ne društvo, ne verska ustanova. 

"Takšna oseba žal na okencu ne more službovati"

Na portalu Lendavainfo so vprašanja, povezana s primerom, naslovili na Pomurske lekarne, od koder so med drugim sporočili, da ima farmacevtski strokovni delavec kot zdravstveni delavec, skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti, zakonsko utemeljeno pravico do ugovora vesti. "Zaradi zagotavljanja uresničevanja z ustavo in zakonom zagotovljene pravice zaposlenega delavcev ne sankcioniramo, niti ne moremo presojati o upravičenosti ali neupravičenosti instituta ugovora vesti, ki je posamezniku zagotovljen z zakonom ali ustavo," so pojasnili. Bralki so se za neprijetno izkušnjo sicer opravičili.

Župan Lendave Janez Magyar je za Lendavainfo povedal, da se mu to "ne zdi normalno. Res pa je, da gre za kadrovske zadeve javnega zavoda in v to politiko se soustanoviteljica ne more vmešavati. Kar pa se tiče predmetne zadeve pa lahko povem, da takšna oseba žal na okencu ne more službovati. Vodstvo omenjenega zavoda bi lahko trezno razmišljalo in takšno osebo odstranilo od poslovanja s strankami".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta