Vojaški letali preleteli Ljubljano, nad Mariborom pogosto bobni. Za kakšne prelete gre?

M.R.
07.03.2022 10:23

Prebivalci severovzhoda Slovenije od začetka ruske ofenzive v Ukrajini poročajo, da slišijo več preletov letal, tudi vojaških. Hkrati pa sta pretekli torek malo po 17. uri prestolnico preleteli dve vojaški letali. Zadeve smo preverili ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pri Slovenski vojski so sporočili, da je vlada zaradi razmer v Ukrajini sprejela odločitev, s katero je vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba našega zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata. Pri tem mora biti zagotovljena ustrezna koordinacija s civilno kontrolo zračnega prometa.

Vojsko smo spraševali tudi o vojaških letalih, ki sta pretekli torek popoldne preleteli Ljubljano, a dobili smo presenetljiv odgovor. Pričakovali bi namreč, da je šlo za kak prelet pilotov Slovenske vojske, a se je izkazalo, da letali nista bili v lasti naših zračnih sil. Ni pa nam uspelo ugotoviti, kateri vojski sta pripadali.

So nam pa na kontroli zračnega prometa povedali, da je preletov vojaških letal od začetka ruske ofenzive v Ukrajini nad slovenskim zračnim prostorom res več. Tako je od 23. februarja do 1. marca prek Slovenije letelo 67 vojaških letal, v tednu pred tem pa 22, kar pomeni, da se je število preletov od začetka ruske ofenzive v Ukrajini povečalo za 3-krat. Več preletov je nad severovzhodnim delom države, so še sporočili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta