Letos državi še 25 odstotkov dobička, pozneje 27,5 odstotka

Jelka Zupanič
19.12.2019 19:37

Za letošnje kapitalske dobičke, dividende, najemnine in obresti si bo država še vzela četrtino, dobički, ki jih bodo posamezniki s svojim kapitalom kovali prihodnje leto, pa bodo malo bolj obdavčeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi za letošnje zaslužke iz najemnin ostajajo pravila taka kot doslej.
Saso Bizjak

Dohodnina, ki jo bodo zavezanci plačali za letošnje obresti, za obresti, višje od tisoč evrov, ki so jih letos prejeli na vloge v evropskih in domačih bankah, na letošnje dividende, dobičke iz kapitala, iz izvedenih finančnih instrumentov in na dohodke, ki jim jih je prineslo premoženje, oddano v najem, bo taka kot lani. Kapitalske dobičke bodo morali - razen dividend - prihodnje leto spet napovedati, a tako kot že leta ne bodo sestavni del dohodnine. Obdavčeni bodo cedularno, z dokončnim davkom. A le še letos bo stopnja dohodnine iz zgoraj omenjenih dohodkov iz kapitala 25 odstotkov.

Pravila igre za dohodninsko leto 2019 nespremenjena

Z dividendami iz letošnjega leta tudi pri tokratnem plačevanju dohodnine posamezniki ne bodo imeli dela. Za plačilo davka bo poskrbel izplačevalec. Koliko zavezancev bo četrtino svojega zaslužka z delnicami prihodnje leto odštelo državi? Še leta 2016 jih je bilo več kot 131 tisoč, skupna osnova vseh odločb z dobičkom je znašala 310 milijonov evrov, država si je vzela od njihovega dobička 76 milijonov evrov davka. Leto pozneje je bilo zavezancev manj kot sto tisoč, osnova je bila višja, državi je šlo dobrih 90 milijonov evrov davka. Primerljivih podatkov za lansko leto maja v finančni upravi (Furs) še niso imeli, saj so nekatere odmere davka še potekale. Dotlej pa so 96.300 zavezancem na 498 milijonov evrov osnove odmerili 121 milijonov evrov davka.

V 2020. bo davek na kapitalske dobičke 27,5 odstotka

A država si bo z lastniki kapitalske dobičke delila tako, da bo njej šla četrtina, le še letos. Od 1. januarja naprej bo davek na kapitalske dobičke višji in bo znašal 27,5 odstotka. Na višino davka na prodane delnice, deleže, kupone in izvedene finančne instrumente bo vplivala tudi drugače obdavčena doba lastništva. Nespremenjen ostaja v lestvici le njen zadnji klin, saj po dvajsetih letih lastništva prodaja ne bo obdavčena. V preglednici primerjamo zdajšnjo in bodočo ureditev. Bolj obdavčeni bodo tudi dohodki iz najemnin, vendar lahko v letu 2020 posamezniki, ki bodo oddajali premoženje, računajo na pet odstotkov višje normirane stroške. Namesto za deset odstotkov si bodo osnove za davek znižali za 15 odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta