Levica: Če izgubiš moralno avtoriteto in legitimnost na položaju, je edino pravilno, da greš

STA, A.L., Ž.V., M.R.
01.07.2020 12:50

Opozicija po včerajšnjih političnih pretresih nadaljuje s kritikami zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Medtem mu je v bran stopil minister za javno upravo iz vrst SMC Boštjan Koritnik, ki je dejal, da stranka stoji za svojim predsednikom, vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je ocenil, da sta policija in NPU dokazala, da sta lahko učinkovita.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"To, kar se dogaja zdaj, je izven vseh realnih okvirjev normalne politike," v razgretem političnem ozračju komentira poslanec LMŠ Robert Pavšič. Minister Počivalšek bi po oceni največje opozicijske stranke moral odstopiti: "Če bi se to zgodilo v neki normalni evropski državi, bi minister odstopil že zaradi higiene, zato da se lahko delo opravi do konca brez kakršnihkoli sumov za nadaljnje postopke." Pavšič ob tem poziva: "Naj parlamentarci povedo, ali se strinjajo s takšnim načinom dela, kot se dogaja v zadnjih treh mesecih, ali ne. Očitno se nekateri strinjajo, glasovali so proti interpelaciji in tudi zdaj z ne odzivom povedo marsikaj." 
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1278301084881227780{/twitter}
Da je Počivalšek še na ministrskem položaju, kot nedopustno vidi tudi Matej Tašner Vatovec iz Levice: "V neki normalni demokraciji bi vlada odstopila kot celota in bi šli na predčasne volitve." Po njegovi oceni je v tem trenutku v gospodarskega ministra uperjenih preveč puščic in bi zato "moral sam odločiti, da je temu dovolj in da je naredil napako. Ni nujno, da bo potem kazensko odgovoren ali da bi šlo za kazenska dejanja, ampak če izgubiš moralno avtoriteto in legitimnost na položaju, je edino pravilno, da greš". V Levici kot "edino dobro stvar za Slovenijo" vidijo predčasne volitve in vnovično tehtanje razmerij moči v državnem zboru ter oblikovanje nove koalicije.

Koritnik: Ključno je, da vlada kot celota deluje naprej

Je pa medtem v bran ministru Počivalšku danes ob robu odprtja prenovljenih prostorov ljubljanske upravne enote stopil minister za javno upravo iz vrstt SMC Boštjan Koritnik"Stališče SMC je jasno - jaz osebno in stranka stojimo za ministrom Počivalškom. Kot pravnik pa se izogibam komentiranju postopkov, ki so v teku, zato tega ne bom storil," je v izjavi za medije pojasnil Koritnik. Glede posledic odstopov notranjega ministra Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Travnerja na delovanje vlade pa je dejal, da v tem ne vidi nikakršnih težav. To se je po Koritnikovih besedah dogajalo tudi v prejšnjih vladah. "Ministri so odstopali ali bili zamenjani. Ključno je, da vlada kot celota deluje naprej in da je operativna," je dodal.
Sicer so zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne in medicinske opreme v torek ves dan potekale hišne preiskave, med drugim tudi pri ministru Počivalšku. Poleg njega naj bi bila med osumljenimi tudi Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji opreme v času epidemije covida-19. Med hišnimi preiskavami so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada Počivalšku začasno odvzeli prostost.

NSi: Policija in NPU lahko delujeta hitro in učinkovito

Na včerajšnjo preiskavo se je danes odzvala tudi koalicijska stranka NSi. Vodja poslanske skupine te stranke Jožef Horvar je ocenil, da se je včeraj pokazalo, da lahko slovenska policija in nacionalni preiskovalni urad delujeta hitro ter učinkovito. "Naša pričakovanja so, da se tako dela tudi v vseh primerih. Žal smo pri nekaterih že par let zamudili," je dejal v izjavi za javnost, ki jo je stranka objavila na Twitterju. 
{twitter}https://twitter.com/NovaSlovenija/status/1278341012797218816{/twitter}
Na vprašanje, ali v NSi delijo mnenje SDS o konspirativnosti policije, je odgovoril, da se s tem ne ukvarjajo. Opozoril pa je na primere preiskovanja gospodarskega kriminala v preteklih letih. "Preiskave se začnejo s spektakularnimi hišnimi preiskavami, ne doživijo pa potem sodnega epiloga," je izrazil zaskrbljenost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta