Liberalizacija reguliranih cen naftnih derivatov deluje: Trije od šestih spremljanih trgovcev gorivo podražili, trije pocenili

Gr.G.
07.04.2021 10:26
Trenutno morajo vozniki za rezervoar dizla odšteti od 57,2 do 59,45 evra, za rezervoar bencina pa od 56,55 do 58,95 evra.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Pri tedenskem spreminjanju cen naftnih derivatov smo bili doslej večinoma priča enotni odločitvi trgovcev za spremembo cene navzgor ali navzdol. Praviloma je namreč vseh šest ponudnikov, ki jih spremljamo, cene 95-oktanskega bencina in dizla istočasno podražilo ali pocenilo. 

Pred dvema tednoma so se pojavila prva odstopanja od tega nepisanega pravila: medtem ko je večina svoje maloprodajne cene spremenila navzdol, sta dva ponudnika bencin podražila. Pred tednom dni smo voznike razveselili z novico, da jih je vseh šest cene znižalo, tokrat pa so se za podražitev derivatov odločili trije prodajalci (Petrol, OMV in Avanti), medtem ko se je pri treh (MOL, Agas Maribor in Discont Oil) maloprodajna cena dizla spustila, bencin sta pocenila dva izmed njih.  

Pocenitve sicer niso visoke. Za 1,5 centa je cenejši bencin, kar pri 50-litrskemu rezervoarju pomeni prihranek v višini 0,75 evra pri dveh ponudnikih. Pri dizlu so se odločili za različno visoke pocenitve, od 1,2 centa do 2,4 centa za liter, za rezervoar bodo vozniki torej odšteli med 0,6 in 1,2 evra manj kot teden prej. 

Podražitve bencina pri Petrolu, OMV-ju in Avantiju so prav tako v višini od 0,7 do 0,75 evra za 50-litrski rezervoar, enaka količina dizla pa se je v tednu dni podražila za 0,15 (Petrol) oziroma 0,25 evra.

Trenutno morajo vozniki za rezervoar dizla odšteti od 57,2 do 59,45 evra, za rezervoar bencina pa od 56,55 do 58,95 evra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta