Magna v pričakovanju soglasij za drugo fazo - gradnjo dveh novih tovarniških objektov v Hočah

Srečko Klapš
08.01.2021 06:30
Medtem ko hoška lakirnica še vedno miruje, Magna v pričakovanju soglasij za drugo fazo - gradnjo dveh novih tovarniških objektov v Hočah - in odločitve, kje bodo izdelovali 50.000 električnih avtomobilov Fisker Ocean
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neuradno naj bi v novozgrajeni tovarni ob hoški lakirnici izdelovali karoserije, jih nato prebarvali v lakirnici in dostavili v Gradec, kjer bi avtomobil dokončali. 
Sašo Bizjak

Kot smo v Večeru v začetku decembra lani napovedali, hoška lakirnica Magne Steyr tudi v letošnjem letu še naprej miruje in nič ne kaže, da bi jo avtomobilski menedžerji iz Gradca kmalu prebudili iz tako imenovane faze "sleep mode". Četudi je Frank Klein, ki je lani na čelu Magne Steyr nasledil Güntherja Apfalterja, napovedoval, da bi lahko bila odločitev o tem, na kateri lokaciji, v Gradcu in/ali v občini Hoče - Slivnica, bodo proizvajali 50.000 električnih vozil Fisker Ocean letno, znana še do konca preteklega leta, se to ni zgodilo. Ne nazadnje bo imel zadnjo besedo naročnik, avtomobilski oblikovalec in ustanovitelj Henrik Fisker, ki po neuradnih informacijah, preden bo dal zeleno luč, želi zagotovila, da bo električni športni terenec na obeh lokacijah sploh mogoče proizvajati.

Izdelovali bi karoserije in jih polakirali

Kot je znano, je Magna vlogo za drugo fazo izgradnje tovarne za proizvodnjo do 100 tisoč vozil letno na Agencijo RS za okolje (Arso) oddala že maja leta 2018 in po naših informacijah doslej še ni prejela vsebinskega odgovora. Glede na to, da je proizvodnja fiskerja načrtovana za konec leta 2022 ali v prvem polletju leta 2023, se s pridobivanjem okoljevarstvenega soglasja (OVS) in kasneje okoljevarstvenega dovoljenja (OVD), ki je temelj za pridobitev gradbenega dovoljenja, že mudi. Za izgradnjo tako velikega objekta bodo namreč potrebovali vsaj leto dni.

Magna je sicer sposobna električni avtomobil v celoti izdelati v Gradcu, a ker bo lahko gospodarsko okrevanje po pandemiji koronavirusa prineslo tudi več naročil, si želijo zagotoviti dodatne zmogljivosti. Poleg tega se je brexit vsaj za zdaj za avtomobilsko industrijo končal bolje, kot je bilo pričakovati, zato bi se proizvodnja za Jaguar lahko nadaljevala. Neuradno naj bi v novozgrajeni tovarni ob hoški lakirnici izdelovali karoserije, jih nato prebarvali v lakirnici in dostavili v Gradec, kjer bi avtomobil dokončali.

Arso: Vloga Magne je formalno popolna

Na agenciji za okolje so nam potrdili, da so z obravnavo vloge Magne Steyr, ki je prispela 31. maja 2018, pričeli v preteklem letu. Gre za izgradnjo dveh glavnih objektov karosernice in sestavljalnice vozil, ki z že obstoječo lakirnico in distribucijskim centrom, zgrajenima v prvi fazi, predstavljata celoten proces izdelave vozil.

"Vloga je formalno popolna oziroma jo je stranka skladno s pozivom dopolnila. Sledila bo izvedba vseh korakov, ki jih določa zakonodaja, to so vsebinski pregled dokumentacije, pridobivanje mnenj s strani pristojnih ministrstev in organizacij glede sprejemljivosti nameravanega posega ter izvedba javne razgrnitve, o kateri bo javnost pravočasno obveščena z objavo na spletnih straneh Arsa in krajevno običajen način," odgovarjajo na agenciji za okolje in dodajajo, da bo v primeru prejetih zahtev za vstop v postopek in podelitve statusa stranskega udeleženca razpisana tudi ustrezna ustna obravnava: "Glede na vse navedene korake, ki jih bo treba v postopku še izvesti, je ta trenutek nemogoče napovedati datum izdaje končne odločitve." Neuradno odločitve o izdaji okoljevarstvenega soglasja ni pričakovati v tednih, ampak v mesecih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta