Mali in veliki (električni) požeruhi

Učinkovita in smotrna (po)raba energije se naj začne že v gospodinjstvu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Nihče izmed nas nima rad visokih računov za električno energijo. Največ pa k njihovi višini prispevamo prav vsi člani gospodinjstva. Kaj lahko storimo? Večjo pozornost lahko namenimo izbiri energijsko učinkovitih gospodinjskih aparatov varčnejšega energijskega razreda, uporabljamo tehnološko naprednejše naprave ter izklapljamo aparate (tudi iz vtičnic), ko jih ne potrebujemo.

Po podatkih Evropske komisije raba energije v stavbah predstavlja približno 40 odstotkov porabe celotne končne energije v EU (in je »zaslužna« za nastanek 36 % vseh emisij CO2). Zato bi morali vsi stremeti k visoki energetski učinkovitosti, saj se ta pozitivno pozna v denarnici in okolju. Energijska varčnost namreč vodi v zmanjševanj emisij in posledično toplogrednih plinov. Kako učinkovito pa je lahko gospodinjstvo in vsak posameznik glede porabe virov, energije in toplote? Zelo, če smo le vsaj malce redoljubni.

Energetsko učinkovite naprave

Mali in veliki gospodinjski aparati, računalniki, televizorji, mobilni telefoni in vse ostale električno gnane naprave prispevajo svoj delež na računu za elektriko. Da bo višina slednjega čim manjša, se velja osredotočiti na izbira in uporabo energijsko učinkovitih naprav. Evropska unija je že zgodaj prevzela pobudo pri zagotavljanju bolj informiranih informacij o nakupu električnih in elektronskih naprav, saj je že dve desetletji in pol nazaj uvedla t. i. energijsko nalepko.

Energijska nalepka je pomemben dokument, ki nam ob nakupu naprave omogoča izbiro varčne in energetsko učinkovite naprave. Pri nas jo uporabljamo na primer na hladilnikih, zamrzovalnikih, pralnih in sušilnih strojih, pomivalnih strojih, pečicah, grelnikih tople vode, gospodinjskih svetilih, televizorjih in pri klimatskih napravah. Zelena barva, s katero so označeni razredi A, predstavlja energetsko najučinkovitejšo napravo, rdeča barva razreda G pa najmanj učinkovito in se ji je bolje izogniti.

Letošnjo pomlad je sistem energijske nalepke doživel temeljito prenovo. Sprejete so bile pomembne spremembe, katerih namen je bil poenostaviti sistem za stranke in jim pomagati znižati račune za energijo, pa tudi zmanjšati emisije toplogrednih plinov. Nova lestvica je strožja in zasnovana tako, da lahko zelo malo izdelkov sploh doseže oceno "A" (prej pa celo A+++), kar pušča prostor za vključitev učinkovitejših izdelkov v prihodnosti. Najbolj energijsko učinkoviti izdelki, ki so trenutno na trgu, so trenutno najpogosteje označeni kot razred B, C ali D.

Navadne, naravnane k varčnosti

Račune za električno in toplotno energijo lahko zmanjšamo tudi brez da bi trpelo naše udobje. Samo pomislimo, koliko naprav puščamo prižganih, ko jih ne uporabljamo/rabimo – in seveda luči. Televizor, računalnik in radijski sprejemnik velja ugasniti, če vemo, da jih dlje časa ne bomo uporabljali, ali pa dati vsaj v stanje mirovanja (globokega spanja). Zelo potratna navada je tudi puščanje polnilcev za mobilne (in druge naprave) v vtičnicah, saj ti tudi porabljajo električno energijo (in se grejejo).

Znatne zneske lahko prihranimo tudi na račun ogrevanja že s preprosto spremembo navad. Predvsem se pozimi letnemu času primerno oblečemo in v prostorih nismo »v kratkih rokavih«, kar pomeni, da tudi ne rabimo vzdrževati poletnih temperatur in tako veliko prihranimo na ogrevanju. Podobno je s prezračevanjem – pozimi prostore prezračimo hitro in intenzivno – odpremo okna in vrata na stežaj za par minut, ne pa da imamo priprta okna več ur. Seveda ob zračenju ugasnemo gretje.

Kopanje lahko zamenjamo s tuširanjem, prav tako se ne tuširamo ali namakamo v vroči vodi. Če za ogrevanje vode uporabljamo električni grelnik, ki ni »pametne sorte«, mu lahko z dodatkom preprostega časovnika nastavimo, da vodo segreva predvsem v času nižje tarife električne energije (med 22. in 6. uro).

Predlagamo, da se poskušate vsaj en mesec držati bolj odgovornega ravnanja z električno energijo. Rezultat, torej nižji račun za elektriko vas utegne presenetiti ali navdušiti, da boste te navade ohranili tudi v prihodnje.

Care4Climate

MALO DEJANJE

Odgovorni nakupi

Poskrbimo, da pri malih in velikih nakupih razmišljamo odgovorno do okolja. V pomoč so nam lahko tudi okoljske oznake tipa I in III, ki zagotavljajo, da ima označen izdelek boljše okoljske lastnosti na podlagi neodvisnega overitelja. Pomemben del trajnostno odgovornega ravnanja pa je tudi področje zelenega javnega naročanja.

Preberite nov Fokus v celoti

Preberite nov Fokus v celoti

Preberite nov Fokus v celoti

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.