Marjana Bravc, direktorica CSD Maribor: "Navedbe Združenja Epeka o sistemski diskriminaciji ostro zavračamo"

21.09.2021 14:57
V prispevku o financiranju romske integracije v Sloveniji (objavljenem v prilogi V soboto) smo poobjavili tudi navedbe Združenja Epeka zoper CSD Maribor (izrečene so bile na okrogli mizi konec avgusta). V prispevku predstavnikom CSD-ja, četudi tako narekuje novinarski kodeks, nismo ponudili možnosti ugovora. Njihovo pismo, v katerem predstavljajo svoje videnje situacije, zdaj objavljamo v celoti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

"V članku se CSD Maribor očita, da "ovira izvajanje programa socialne aktivacije Za enakopravnost, ki ga izvaja Epeka, in da gre za sistemsko diskriminacijo s strani CSD Maribor, ker pripadnikov romske skupnosti ne vzpodbuja k vključevanju na trg delovne sile in ohranja število prejemnikov socialne pomoči." 

Navedeno ne drži. Strokovne delavke na enotah CSD, skupaj z direktorico CSD Maribor, smo zagovornice načela enakosti, saj pri samem delu enakopravno obravnavamo vse osebe, ki so uporabniki storitev CSD, ne glede na osebne okoliščine, raso ali etično poreklo. Na CSD Maribor vseskozi težimo k motiviranju posameznikov in posameznic k lažji vključitvi na trg dela ter informiranju o možnostih vključitve v različne programe, ki omogočajo razvoj osebnostnih kompetenc in širjenje socialne mreže.

Prav tako se zavedamo pomena opolnomočenja, integracije, emancipacije in vključevanja Rominj v program dela. Zato aktivno sodelujemo pri naboru kandidatk za vključevanje v program socialne aktivacije. Socialna aktivacija je koncept aktivnega naslavljanja socialnih stisk in opolnomočenja oseb iz ranljivih družbenih skupin, da bi jim pomagala pri uspešnem vključevanju v aktivno družbeno življenje in učinkovitejšemu vstopu na trg dela.

Gre za pilotni projekt, financiran s strani EU, v katerega je vključitev ter sodelovanje prostovoljno. Na CSD Maribor se pri tem srečujemo s številnimi ovirami pri pridobivanju kandidatk za vstop v program. Med ovirami, ki jih kandidatke najpogosteje navajajo, so: skrb za predšolske otroke (ti po večini niso vključeni v vrtec), nosečnost, nezadovoljstvo z izvajalcem programa ter različne kulturne prepreke.

Na CSD Maribor zato z navedbe Združenja Epeka o sistemski diskriminaciji ostro zavračamo. Razloge za nevključevanje v program socialne aktivacije je tako potrebno iskati drugje in ne v delovanju CSD Maribor."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta