Marko Filli po zadnji oddaji o RTV Slovenija: Vido Petrovčič sem opozoril na netočnosti in neresnice, a ...

B.P.
30.11.2022 13:52

V oddaji je nastopil tudi generalni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vida Petrovčič in Marko Filli
Robert Balen

Sinoči so na javni televiziji pripravili še zadnjo oddajo z naslovom RTV Slovenija danes in jutri, ki jo je vodila Vida Petrovčič, v studiu pa so nastopili generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough, direktor TV Slovenija Uroš Urbanija, ustavni pravnik Igor Kaučič, svetovalec za medije kulturne ministrice Lenart J. Kučić in generalni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar.

Dotaknili so se izida referenduma o noveli zakona o RTV Slovenija, komentirali pa so tudi odnose med zaposlenimi na javnem servisu, kar je že pred oddajo zmotilo Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV Slovenija in Sindikat novinarjev Slovenije. Predstavniki obeh organizacij so v svoji izjavi med drugim zapisali: "V oddaji bo, kot piše v vabilu voditeljice Vide Petrovčič, govora o 'najpomembnejšem, psihološkem vprašanju: kako ponovno vzpostaviti delovne odnose med ljudmi, ki so bili deležni mobinga, etiketiranja in socialnega izključevanja s strani stavkajočih novinarjev'. Toda predstavniki stavkajočih niti niso med vabljenimi gosti, za stališča stavkovnega odbora ali predstavnikov novinarskih sindikatov ni vprašal nihče. Voditeljica oddaje že v izhodišču manipulira in trdi, da so stavkajoči odgovorni za slabše delovne odnose, kar je v pristojnosti delodajalca, kot tudi navaja neresnično in tudi žaljivo trditev, da stavkajoči mobingirajo nestavkajoče. Trditve, da stavkajoči, ki jim ob vsaki stavkovni aktivnosti vodstvo grozi z izgubo dohodka in izvaja cenzuro, mobingirajo kogar koli, pa so zanikanje realnosti in oddaljitev od nje."

Robert Balen

Nastop Bojana Zalarja v oddaji je na družbenem omrežju Facebook pokomentiral medijski strokovnjak Marko Milosavljević. "Generalni direktor Psihiatrične bolnišnice Ljubljana na TVS1 ocenjuje Zakon o RTVS. In 'čeprav ni veliko spremljal te kampanje', meni, da se politika zlahka vsili v vodenje RTV tudi po novem zakonu. Direktor Psihiatrične bolnišnice. Dva dni po demokratičnem odločanju volivcev. Možno samo na TV Slovenija in pri Vidi Petrovčič," je zapisal profesor z ljubljanske fakultete za družbene vede. 

Svoje mnenje je dan po oddaji z javnostjo delil tudi nekdanji generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli: "Urednici in voditeljici niza oddaj o RTV sem se tudi sam ponudil kot gost, dolgoletni generalni in tehnični direktor, edini generalni direktor z dvema mandatoma, z obilico izkušenj, tudi v EBU, in tudi z uspešnimi projekti, ki so zaznamovali in spremenili RTV, mislim, da na bolje ... Opozoril sem jo tudi na netočnosti in neresnice, ki so bile izrečene v oddajah in bi jih lahko popravil ali pojasnil. A, kot kaže, nisem zaželen sogovornik. Kdo ve, zakaj?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta