Maske so padle. Se še spomnite, kako se je vse skupaj začelo?

Vida Božičko Vida Božičko
14.04.2022 08:04

Od mask iz papirnatih robčkov, šivanih, vizirjev, kirurških za enkratno uporabo, do FFP2 mask z največjo zaščito nazaj na svobodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Po dobrih dveh letih različni zaščitni ukrepi postopoma tonejo v pozabo. Zdaj so se umaknile še maske. Pred časom so sicer postale neobvezne že v gostinskih lokalih in šolah, po novem pa je vlada odpravila še obvezno nošenje v vseh zaprtih prostorih razen v zdravstvu in nastanitvah socialnega varstva. 

Prav maske so v vsem tem času postale zaščitni znak epidemije - tisti, ki so jih vestno nosili, so z njimi izražali spoštovanje in skrbi za soljudi, tistih, ki so jim nasprotovali, pa protest zoper vse omejitve. Nesoglasij je bilo veliko, prav tako protestnih shodov in vloženih tožb, zlasti zaradi nošenja mask v šolah. Maske so bile nekaj časa obvezne celo na prostem. Spomnimo se tekačev in gozdnih sprehajalcev, kaznovan je bil dostavljalec hrane, ki je brez maske malical burek. Po drugi strani so kamere in fotoaparati brez mask ujeli tudi politike, ki bi naj predstavljali zgled. Tako je denimo šolska ministrica Simona Kustec v času porasta okužb na prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije sedela brez maske. Brez spoštovanja vsakršnih omejitev so se ob Kolpi sprehajali tudi predsednik Borut Pahor, notranji minister Aleš Hojs in obrambni minister Matej Tonin

Vlada odpravlja obvezno nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorov. Kdaj začne veljati sprememba?

V času praznih skladišč smo maske šivali

Začetek epidemije je precej zaznamovalo tudi pomanjkanje pomanjkanjem mask in motene dobave. Spomnimo, da je vlada še februarja 2020, ko je bil virus še daleč na Kitajskem, v Wuhan solidarnostno poslala 1,2 milijona zaščitnih mask. Samo mesec za tem, so te postale tudi naša realnost, a ker zalog nismo imeli, se je bilo treba znajti na vsemogoče načine. Vlada je na domove poslala maske iz papirnatih robčkov in elastičnih gumic, na spletu pa so zaokrožila navodila, kako si lahko čisto sami izdelate svojo zaščitno masko.

Številni so platnene pralne maske začeli šivati kar doma, v to so se vključile tudi profesionalne šivilje in nekatera podjetja. Med njimi tudi podjetje Boxmark iz Kidričevega. "Na začetku pojava epidemije je res zavladala velika negotovost. Nismo vedeli, kje bomo te maske sploh lahko dobili. Ker so bile maske takrat res nujno potrebne in ker se je ostala proizvodnja ustavila, smo se odločili, da pri nas začnemo šivati te maske," je povedal Marjan Trobiš, direktor podjetja Boxmark Leather. Tam so v mesecu in pol skupno sešili okoli 100.000 mask.

"Zaposlenih nismo silili v šivanje. Dali smo jim možnost, da pridejo, ali pač ne. A moram reči, da se jih je kar 99 odstotkov odločilo, da pomaga," nadaljuje. Material so k sreči imeli na zalogi, ker pa pri njih niso zaposleni eksperti za šivanje kirurških mask, so jim pri tem z navodili pomagali strokovnjaki. "Naše maske so bile troslojne in pralne. En sloj je bil tudi s posebnim kirurškim filtrom, zato smo dobili certifikat in naše maske so bile takrat precej zaželene," se spominja. "Rese sem ponosen na vse zaposlene. Izkazalo se je, da v stiski, v takih resnih situacijah znamo stopiti skupaj," je še dodal.

Težave pri dobavah in izgubljen tovornjak poln mask

Vzporedno z improvizirano proizvodnjo so se dogajale tudi nabave. Ker je šlo za zelo želeno robo, je bilo maske v tistem času težko dobiti. Angažirali so se politiki, podjetniki, vplivneži z mednarodnimi kontakti. A pri dobavah se je tudi zapletalo. Med potjo je obrambni minister Matej Tonin izgubili vsakršni stik s tovornjakom, ki je iz Španije vozil tri milijone mask. Pri maskah, ki jih je priskrbel Joc Pečečnik pa se je izkazalo, da niso dosegale ustreznih standardov.

Ko smo vendar na zalogi imeli že dovolj kirurških mask, doma sešite niso bile več primerne. Za letališča in obiske v zdravstvenih ustanovah so postale obvezne celo maske FFP2. Z zmanjševanjem primerov pa so maske počasi začele padati. Najprej na prostem, nato na terasah gostinskih lokalih, kasneje še v notranjosti restavracij, med poukom v šoli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta