Zakrajšek pri nabavi zaščitne opreme privilegiral ponudnika, zagovarjal se je, da po navodilih ministra Počivalška

Va
06.04.2022 11:30

Pri sklepanju poslov s podjetjema DOBNIK TRADE trgovina in storitve, d. o. o., in genEplanet diagnostika, d. o. o., je nekdanji direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve ravnal neodgovorno, s tem pa kršil integriteto, je odločila KPK. Ugotovitve so slaba novica tudi za ministra za gospodarstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takratni direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek z ministrom Zdravkom Počivalškom na ogledu enega od skladišč zavoda marca 2020.
Nebojša Tejić/STA

Nekdanji direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je pri nabavah zaščitne opreme za obvladovanje širjenja covida-19 v dveh ločenih postopkih kršil integriteto, je odločila protikorupcijska komisija (KPK). 

Uslužbenec ga je opozoril, da so zavarovanja neustrezna

Pravnomočne so ugotovitve KPK o sklepanju poslov s podjetjema DOBNIK TRADE trgovina in storitve, d. o. o., in genEplanet diagnostika, d. o. o., so sporočili iz KPK. 

Komisija je v preiskavah opravila razgovore z Zakrajškom pa z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom kot pričo in z neimenovanim uslužbencem zavoda. Vpogledala je v dokumentacijo Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve in v dokumentacijo iz predhodnih obravnav drugih zadev v povezavi z nabavami zaščitne opreme. Iz vseh relevantnih dejstev je odločila, da ugotovljene nepravilnosti pomenijo kršitev integritete v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.

Zakrajšek je ravnal v nasprotju s pričakovanji in odgovornostjo, je ugotovila KPK. V primeru posla s podjetjem DOBNIK TRADE trgovina in storitve, d. o. o., je najprej sklenil pogodbo, ki je pri določilih zavarovanja odstopala od drugih pogodb Zavoda RS za blagovne rezerve, in po prejemu izjave z notarsko overjenim podpisom odredil izplačilo avansa. To je storil kljub opozorilu uslužbenca zavoda, da zavarovanje ni ustrezno.

V primeru posla s podjetjem genEplanet diagnostika, d. o. o., ki se je lansko pomlad preimenovalo v MD-DX, d. o. o., pa je prav tako sklenil pogodbo za nabavo zaščitnih sredstev in odredil izplačilo 100-odstotnega avansa ob dogovorjeni predložitvi bančne garancije zgolj v višini 50 odstotkov vrednosti avansa, spet kljub opozorilu uslužbenca Zavoda RS za blagovne rezerve. Komisija je v obeh primerih ugotovila, da je Zakrajšek privilegiral točno določenega ponudnika in omogočal neenakopravno obravnavo ostalih.

KPK: Telefonski klic oziroma navodilo ministra ga ne more razbremeniti odgovornosti

KPK v primeru posla z dobaviteljem genEplanet diagnostika, d. o. o., še dodaja, da čeprav je Zakrajšek, kot sam pojasnjuje v izjasnitvi, očitana dejanja izvršil po navodilu ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, to ne spremeni dejstva, da gre za kršitev. Odločitev o podpisu ali zavrnitvi podpisa pogodbe, kot tudi o izplačilu avansa, je bila izključno v pristojnosti direktorja "in ga zato telefonski klic oziroma navodilo ministra ne more razbremeniti odgovornosti", so sporočili.

V obeh postopkih je KPK upoštevala resnost in izrednost situacije, v kateri je bilo treba ravnati hitro in učinkovito ter je nujnost dobave zaščitnih sredstev narekovala tudi način izvedbe postopkov. Komisija tudi razume, da so v takšnih okoliščinah različni državni organi v postopkih pomagali Zavodu RS za blagovne rezerve, ki mu je bila dodeljena pristojnost za nabave zaščitne opreme. "Vendar pa je v času izrednih razmer, ki omogočajo večjo možnost morebitnih zlorab, treba na vsebino pomoči gledati restriktivno. Tudi v takšnih razmerah je treba ravnati odgovorno, transparentno in z visoko stopnjo integritete, pri čemer je ključno, da so v skladu z načelom enakopravnosti vsi ponudniki obravnavani na enak način, opozarjajo v protikorupcijski komisiji."

V konkretnih primerih pa sta bila določena ponudnika privilegirana. V postopkih, ki so bili zaradi nujnosti že tako izvedeni na najmanj transparenten način, niso bili zagotovljeni niti minimalni standardi javnega naročanja. Komisija opozarja, da se s takšnimi ravnanji izniči načelo enakopravnosti in namen pravno reguliranih postopkov, ki naj bi zagotavljali objektivno presojo, krepijo pa se klientelizem, korupcijska tveganja in netransparentno odločanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta