Matej Tonin napoveduje nov nadzor Knovsa na Sovi, hkrati tudi objavo Janševih besed

M.R., STA
17.10.2019 21:56

Komisija za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) bo prihodnji teden ponovila nadzor v Sovi, je napovedal njen predsednik Matej Tonin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tonin
Robert Balen

Na twitterju je Matej Tonin, ki je hkrati tudi predsednik stranke NSi, zapisal, da bo predmet nadzora spet zaposlitev znanke premierja Marjana Šarca, poleg tega pa bodo preverili tudi zakonitost zaposlitve domnevne snahe nekdanje predsednice NSi in sedanje evropske poslanke Ljudmile Novak
O tem, da naj bi bila na Sovi zaposlena tudi snaha Novakove je včeraj prvi poročal Planet TV. 
{twitter}https://twitter.com/MatejTonin/status/1184903728429780992{/twitter}

Tonin: Janševe besede ne bodo več tajne

Sicer pa je Tonin danes napovedal, da bo umaknil oznako zaupno s tistega dela torkove seje komisije, v katerem govori prvak SDS Janez Janša. Ta je namreč objavo magnetograma zahteval po navedbah poslanke LMŠ Jerce Korče na Twitterju, da je na seji grozil. To je označil za laž.
V enem delu bo po Toninovih navedbah Janšev govor na Knovsu anonimiziran, ker se je nanašal na določene aktivnosti Sove v primeru arbitraže. Teh podatkov namreč ne morejo razkriti in tudi v luči vprašanja, kdo od vpletenih ima prav, niso pomembni, je pojasnil Tonin.
Po torkovem zasedanju Knovsa se je namreč vnel besedni dvoboj med poslanko Korčetovo in poslancem SDS Žanom Mahničem na družabnem omrežju Twitter, ko je Korčetova nakazala na grožnje prvaka SDS. "Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je za želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore," je zapisala in uporabila ključnika Knovs ter JJ.
{twitter}https://twitter.com/Je_rca/status/1184150005965377537{/twitter}
Janša je to označil za laž in napovedal, da bodo zahtevali umik oznake zaupnosti z njegove razprave in javno objavili magnetogram.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1184209748339638272{/twitter}

Bo Sova sploh predala dokumente?

Sova parlamentarni komisiji po tistem, ko je opravila nadzor na sedežu agencije, dokumentacije v zvezi s kadrovanjem Šarčeve prijateljice ne želi predati. V agenciji so prepričani, da to ni v pristojnosti Knovsa, nadzor pa opravlja inšpektorat za javni sektor. Tonin z nekaterimi pravnimi mnenji vztraja, da ima Knovs pristojnost celovitega nadzora nad Sovo, ki je trenutno po njegovih navedbah onemogočen. Ocenjuje tudi, da se nadzora komisije in inšpekcije ne izključujeta.
Ob tem zagotavlja, da se Knovs ne bo poslužil pritlehnih iger, "tako kot kabinet predsednika vlade, ampak bo ta spor reševal po pravni poti". "Če tudi vlada vztraja pri nezakonitem delovanju Sove, potem je prva naslednja možnost, da o tem obvestimo celoten DZ in da ta o tem tudi razpravlja," je pojasnil in napovedal, da bodo o naslednjih korakih sproti obveščali.
"Če bi bilo več vsebinskih zadev, če bi se danes ukvarjali z zdravstveno, pokojninsko in z resno davčno reformo, bi bilo morda tudi stanje v državi precej drugačno," ob tem še ugotavlja Tonin. Po njegovem mnenju je nenavadno, da je "kabinet predsednika vlade pripravljen držati Sovo kot talca zaradi zgolj ene zaposlitve, s katero naj bi bilo vse v redu". "To je z vidika odgovornosti in državotvornosti nenavadno," je še dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta